Enter the Phoenix – Da lao ai mei li (2004)

Regie: Stephen Fung | 100 minuten | komedie | Acteurs: Eason Chan, Daniel Wu, Karen Mok, Chapman To, Kar-Ying Law, Stephen Fung, Biao Yuen, Jackie Chan, Brian Lee, Hayama Go, Nicholas Tse, Sam Lee, Wai-Man Chan, Lik-Chi Lee, Philip Ng

‘Enter the Phoenix’ is een leuke misdaad/actie combinatie waarin te zien is hoe twee goede vrienden van identiteit wisselen. De film is geen absolute topper, maar wel een goed stuk vermaak met grappige over-the-top actie.

Anders dan in de gemiddelde Hong Kong-film is er in ‘Enter the Phoenix’ naast komedie en actiespektakel ook plaats voor iets meer diepgang in de personages. Onder andere Georgie, gespeeld door Daniel Wu, wordt mooi neergezet in de film.

Homoseksualiteit komt vooral aan het begin van de film veel aan bod. Er wordt door regisseur Stephen Fung op een zeer luchtige manier met dit thema omgegaan. Jammer genoeg geeft dit niet de werkelijke situatie van homoseksuelen in Azië weer, want tot op de dag van vandaag wordt de anders geaarde medemens niet geaccepteerd door de samenleving. Hoewel te betwijfelen valt of het thema wel op een goede manier aan bod komt in deze film, kunnen films als ‘Enter the Phoenix’ hopelijk wel bijdragen aan meer begrip voor homoseksuelen in Azië. Voor Stephen Fung was ‘Enter the Phoenix’ zijn regiedebuut. Eerder was de Hong Kong steracteur onder andere te bewonderen in het komische ‘Women From Mars’ en de actiethriller ‘Devil Face, Angel Heart’.

Eason Chan speelt Sam. Sam is gek op vrouwelijk schoon, het kost hem dan ook heel wat moeite om Georgie’s identiteit aan te nemen. Chan zet de rol dolkomisch neer, de naïviteit en het enthousiasme spettert van het scherm af. Ook Karen Mok zorgt voor de nodige dosis humor in de film. Haar rol als Julie is erg leuk, wel met enig overdreven acteerspel, maar mede daardoor is ze een goede tegenspeelster voor Chan. Georgie wordt gespeeld door Daniel Wu. De acteur weet Georgie mooi neer te zetten. Vooral de flashbacks zijn aangrijpend, deze zorgen er tevens voor dat de kijker het personage beter leert kennen.

Hoewel Jackie Chans naam meerdere malen vermeld staat op het hoesje van de dvd, is zijn aandeel in de film qua acteerwerk erg beperkt gebleven. De kijker kan de filmster maar liefst twintig seconden bewonderen.

‘Enter the Phoenix’ is een leuke film. Voeg daar prima acteerprestaties en mooi stuntwerk aan toe, en er ontstaat een heerlijk stukje vermaak dat vooral de genre liefhebbers zal aanspreken.

Hermia Pullen