Ernest & Celestine (2012)

Regie: Stéphane Aubier, Vincent Patar, Benjamin Renner | 80 minuten | animatie, familie | Originele stemmencast: Lambert Wilson, Pauline Brunner, Anne-Marie Loop, Dominique Maurin

Stel je een wereld voor waarin beren bovengronds wonen in een omgeving die lijkt op de onze en muizen ondergronds, in een riolenstelsel dat doet denken aan dat van ‘Flushed Away’. Nooit mogen deze twee bevolkingsgroepen elkaar ontmoeten. Dat is de wereld van ‘Ernest & Celestine’. Ondanks dat deze parallelle werelden gescheiden moeten blijven, wordt jonge beertjes verteld dat wanneer ze een tand verliezen, ze deze onder hun kussen moeten verstoppen, zodat een tandenmuis deze ‘s nachts op komt halen in ruil voor een muntje. De muizen komen inderdaad stiekem ‘s nachts om alle berentanden op te halen, omdat kleine berentandjes perfect substitutiemateriaal zijn voor de tanden van volwassen muizen. De kleine muis Celestine is – net als haar medeweesmuisjes – van jongs af aan al bang gemaakt voor de grote, boze beer, maar eigenlijk gelooft ze er geen snars van. In haar droomwereld, die ze een beetje werkelijkheid laat worden door haar fraaie tekeningen, zijn een beer en een muis dikke vriendjes. Maar dat vinden de andere muizen maar raar. Célestine is een buitenbeentje, want ze wil helemaal geen tandarts worden, zoals van haar verwacht wordt.

Ernest is ook nogal een Einzelgänger. Hij is precies zo’n grote, en in eerste instantie denken we ook boze, beer als waar Celestine altijd voor gewaarschuwd is. Maar hij heeft alleen maar honger. Tijdens zijn speurtocht naar voedsel komt hij opeens Celestine tegen. Maar voor hij haar kan verorberen, smeekt ze hem haar te laten leven, want “van zo’n klein muisje wordt je honger toch niet gestild?” Celestine wijst hem op een snoepwinkel vol lekkers, want Ernest blijkt dol op marshmallows, zuurstokken en lolly’s. De wegen van de twee scheiden zich. Maar niet voor lang… Uiteindelijk zien het kleine muisje en de grote brombeer de voordelen van hun vriendschap. Ze kunnen elkaar helpen en herkennen veel van zichzelf in elkaar. Jammer genoeg is de rest van de wereld nog niet overtuigd.

Het verhaal van twee tegenpolen die tegen alle verwachtingen en vooroordelen in toch vriendschap weten te sluiten is hartverwarmend en wordt met vaart en humor verteld. Op een paar ietwat angstige momenten na is ‘Ernest & Celestine’ zeker geschikt voor de allerjongste kijkers.

‘Ernest & Celestine’ is gemaakt door het team dat eerder ‘Paniek in het dorp’ inblikte (Vincent Patar en Stéphane Aubier) en de jonge regisseur Benjamin Renner, die met zijn afstudeerproject ‘La queue de la souris’ internationaal indruk maakte. De karakters zijn gebaseerd op de wereldberoemde prentenboeken van Gabrielle Vincent (1928-2000), in Nederland uitgebracht als “Brammert & Tissie”. In de prentenboeken staat weinig tekst, maar de tekeningen, met waterverf en in zachte tinten uitgevoerd, zijn zo rijkelijk gevuld dat ze een hele bibliotheek aan verhalen in zich hebben. De makers hebben er voor gekozen om niet een van de boeken van de Belgische illustratrice/schrijfster te verfilmen, maar lieten Daniel Pennac een soort prequel schrijven, waarin de twee protagonisten elkaar leren kennen en als bannelingen moeten vluchten voor en opboksen tegen de rest van de wereld. Na deze film nog zin in meer avonturen van de grote beer en de kleine muis? De boeken van Vincent – die je momenteel helaas alleen tweedehands kunt verkrijgen – sluiten naadloos aan op deze tekenfilm.

‘Ernest & Celestine’ is met groot respect en veel liefde voor Vincents nalatenschap gemaakt. De animaties hebben dezelfde bruinachtige, warme tinten en doen vaak even eenvoudig aan, maar zijn tegelijkertijd rijk aan details. Met minimale lijntjes worden toch grootse emoties op het scherm getoverd. Deze film onderstreept maar weer eens dat 3D om den drommel niet per definitie visueel aantrekkelijker is. ‘Ernest & Celestine’ is een genot voor het oog, en zeker niet alleen voor kinderen.

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 13 december 2012
DVD- en blu-ray-release: 22 april 2013