Escape from Planet Earth (2013)

Regie: Cal Brunker | 86 minuten | animatie, avontuur, komedie, familie, science fiction | Originele stemmencast: Brendan Fraser, Rob Corddry, Ricky Gervais, Jonathan Morgan Heit, Jessica Alba, Sofía Vergara, Paul Scheer, Jason Simpson, Sarah Jessica Parker, William Shatner, Steve Zahn, Chris Parnell, George Lopez, Carig Robinson, Jane Lynch, Bill Hader | Nederlandse stemmencast: Charly Luske, Ba Keijzer, Joyce Beullens, Linda Wagenmakers, Patrick Martens

Animatiefilms doen het erg goed. Computers in Hollywood draaien overuren om al die nulletjes en eentjes om te zetten in aansprekende figuurtjes. Vooral Pixar en Dreamworks zijn op dreef met hun aansprekende films. Andere studio’s proberen een graantje van deze hype mee te pikken. Soms gaat dat goed, maar soms ook niet. ‘Escape from Planet Earth’ zit ergens tussen goed en slecht in.

Scorch Supernova (stem van Brendan Fraser) is een stoere, zelfverzekerde alien met een gigantische fanschare. Op thuisplaneet Baab geldt hij als een held, omdat hij nergens bang voor is en zijn leven voor de zwakkeren inzet. Broer Gary (stem van Rob Corddry) staat hem bij, maar is heimelijk jaloers op het succes van broer. Het duo krijgt ruzie en gaat uit elkaar. Scorch besluit solo te gaan en belandt uiteindelijk op de planeet aarde. Daar is men niet zo happig op blauwe mannetjes. Scorch wordt gevangen genomen en staat er alleen voor. Als Gary daar lucht van krijgt, besluit hij zijn broer te redden.

‘Escape from Planet Earth’ ziet er aardig uit, maar weet zich niet van de concurrentie te onderscheiden. De personages zelf zijn gedetailleerd, maar de omgevingen ogen een beetje kaal. De slapstickhumor is soms geslaagd, maar meestal te kinderlijk om volwassenen te blijven boeien. Er is bijzonder weinig creativiteit en bezieling aan te pas gekomen bij de totstandkoming van deze film. Slecht kun je deze film niet noemen, maar het is zo middelmatig en anoniem. Daarnaast werkt het drukke stemgeluid van Fraser snel op de zenuwen.

In een tijd waarin films als ‘Wall-E’, ‘Up’ en een paar ‘Shreks’ de lat voor animatiefilms enorm hoog hebben gelegd, moet je van goeden huize komen om op te vallen. Je moet iets nieuws brengen of toonbaar maken dat je met veel passie aan een project hebt gewerkt. ‘Escape from Planet Earth’ is een lopende bandfilm zonder ziel. Niet onkijkbaar, maar ook niet noemenswaardig. Zonde.

Frank v.d. Ven

‘Escape from Planet Earth’ verschijnt donderdag 25 september 2014 op DVD en blu-ray.