Escape from Pretoria (2020)

Recensie Escape from Pretoria CinemagazineRegie: Francis Annan | 106 minuten | drama, thriller | Acteurs: Daniel Radcliffe, Daniel Webber, Mark Leonard Winter, Ian Hart, Nathan Page, Grant Piro, Lenny Firth, Lliam Amor, Adam Tuominen, PJ Oaten, Ratidzo Mambo, Vuyo Loko, Maris J. Caune, Adam Ovadia, Rory Walker, Genevieve Mooy

‘Escape from Pretoria’ is een ontsnappingsthriller in de trant van ‘Papillon’ en ‘Escape from Alcatraz’ en net als die klassiekers gebaseerd op een waargebeurd verhaal en het boek dat naar aanleiding van de ontsnapping is geschreven. Zuid-Afrika, eind jaren zeventig. Tim Jenkin (1948) is afgestudeerd sociaal wetenschapper. Tijdens zijn studie ontmoette hij Stephen Lee. De twee worden bevriend. Ze raken meer en meer geïnteresseerd in de anti-apartheid-beweging. Bij het verspreiden van pamfletten voor de door Nelson Mandela geleide, maar verboden groepering ANC, worden de twee, gespeeld door Daniel Radcliffe en Daniel Webber, gearresteerd.

Al snel na het proces dat geen verrassingen biedt – Tim krijgt twaalf jaar, Stephen acht; de ouders van beide jongemannen vertonen emoties tussen lamgeslagen en intens verdrietig in – verplaatst de film zich naar de gevangenis. Ze maken kennis met andere idealistische politiek gevangenen, zoals Denis Goldberg (Ian Hart, speelde al eerder met Daniel Radcliffe in de eerste Harry Potter-film) en Leonard Fontaine (een fictief personage omdat de echte derde gevangene die wilde ontsnappen, Alexandre Moumbaris, zijn medewerking aan deze film niet verleende).

Van het begin af aan maakt Tim er geen geheim van dat hij wil ontsnappen. Maar hoe? Op een avond krijgt hij een openbaring en beseft hij dat hij tot dan toe het probleem verkeerd heeft benaderd. Je moet beginnen bij wat je weet, en dat uitbouwen. En zo begint hij met het namaken van de sleutels. Eerst op een tekening, dan met hout dat hij meesmokkelt vanaf de werkplaats. Met eindeloos geduld en precisie gaat hij te werk en steeds komt hij een stukje verder. Het is fascinerend om te zien, geholpen door de cinematografie, die spanningverhogend werkt door af en toe in te zoomen op de ingewikkelde techniek in de sleutelgaten.

Posterboy Radcliffe is meer dan degelijk in deze thriller, maar Mark Leonard Winter maakt ook indruk als Leonard Fontaine. Gek genoeg krijgt dit personage nog de meeste achtergrond; in een hartverscheurende scène zien we hoe een gevangenisbewaarder er een duivels genoegen in schept het bezoek van zijn zoontje in te korten. Regisseur Francis Annan, die ook medeverantwoordelijk was voor het scenario, koos er voor om de nadruk vooral te leggen op de weg naar de ontsnapping; als biografie van Tim Jenkin en Stephen Lee schiet deze film te kort.

De uitkomst mag dan bekend worden verondersteld, dat doet niets af aan de spanning. ’Escape from Pretoria’ is een vlotte film, die slaagt in de opzet. Meeslepend en onderhoudend.

Monica Meijer

Waardering: 3

DVD- en blu-ray-release: 7 augustus 2020