Escape Room (2017)

Regie: Peter Dukes | 86 minuten | horror | Acteurs: Skeet Ulrich, Sean Young, Christine Donlon, Randy Wayne, Matt McVay, Ashley Gallegos, Hayley Goldstein, Iyad Hajjaj, Abraham Justice, Taylor Piedmonte, Hayley McLaughlin


Twee zielen, één gedachte. In 2017 verschenen vrijwel gelijktijdig twee slashers onder dezelfde naam en met hetzelfde uitgangspunt. In zowel ‘Escape Room’ van regisseur Peter Dukes als in de gelijknamige film van Will Wernick moet een stel jongeren ontsnappen uit een gevaarlijke kamer vol puzzels. Wernicks versie haalde de Nederlandse bioscoop, terwijl Dukes’ werk niet verder kwam dan de videomarkt. Een verkeerde keuze blijkt, want de hier besproken film is stukken beter dan het erbarmelijke broddelwerk dat in de zalen draaide.



In Dukes’ ‘Escape Room’ hoopt ondernemer Brice (Skeet Ulrich) dat een beroemde horror-recensent zijn Escape Room aandoet. Om de criticus te paaien, koopt de entrepreneur nog even snel een kistje bij een antiquair. Het kleinood zou ‘behekst’ zijn en dus een ideale marketingtruc. Helaas blijft het niet bij woorden en blijkt het kistje demonische krachten te bezitten.



Waarin deze ‘Escape Room’ zich onderscheidt van zijn gelijknamige concurrent is het gebruik van griezeltrivia. Dukes’ is een genrefan en laat zijn personages refereren aan klassiekers als ‘Gremlins’ en ‘The Thing’. Leuk bedacht en direct een goede manier om zijn publiek te laten weten dat hij horror een warm hart toedraagt en geen doorsnee broodfilmer is. Ook de casting is erg goed. Ulrich acteert uitstekend en zijn collega’s zijn ook goed op dreef. De personages zijn inleefbaar en interessant genoeg om te volgen. Wernick scoorde op dat vlak zeer slecht, want zijn film bevatte enkel irritante figuren. Het gebrek aan acteertalent speelde zijn ‘Escape Room’ parten.



Afijn. Helaas beschikte Dukes niet over hetzelfde budget als zijn concullega. Zijn film oogt dan ook grofkorrelig en minder glossy. Sfeerverhogend is het zeker, maar qua special effects stelt de film ietwat teleur. De gore is minimaal. Dukes slaagt er wel in om de spanning op te voeren door zijn personages onder tijdsdruk te laten werken. Ook de beslissingen die zij nemen, zijn voor horrorbegrippen vrij realistisch. Er wordt wel nagedacht. Deze ‘Escape Room’ is dan ook een stuk beter te pruimen dan de gelijknamige bioscoopproductie.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2.5