Essex Boys (2000)

Regie: Terry Winsor | 102 minuten | misdaad, thriller | Acteurs: Sean Bean, Alex Kingston, Charlie Creed-Miles, Tom Wilkinson, Larry Lamb, Gareth Milne, Amelia Lowdell, Billy Murray, Sally Hurst

Sean Bean is hier in den lande vooral bekend als Boromir uit ‘The Lord of the Rings’, maar in Groot Brittannië zal hij altijd beroemd (en geliefd) blijven vanwege zijn veelvuldige naaktscènes in zijn rol in de televisiebewerking van ‘Lady Chatterly’. ‘Essex Boys’ is weer eens heel iets anders, en dat is in dit geval helaas geen goed nieuws. Het is een overdreven gewelddadige film, waarin de plot ondergeschikt lijkt aan de agressieve actie. Regisseur?? laat niet na te vertellen dat het is gebaseerd op een waargebeurde zaak, maar hij vertelt er niet bij dat die “zaak” weinig meer was dan dat de politie ergens in de bossen drie dode mannen in een landrover vond. Hoe die daar gekomen waren bleef duister en dat hele verhaal is dus gewoon erbij gefantaseerd, met behulp van een stevige portie jatwerk uit ‘Goodfellas’.

Sean Bean is Essex gangster Jason, een hufter van jewelste. Hij mag graag mensen in elkaar beuken, kijkt niet op een verkrachtinkje meer of minder en ziet er ook niet tegenop om zijn vrouw, die vijf jaar braaf op hem heeft zitten te wachten, voor haar ogen te belazeren met een andere vrouw en haar vervolgens in elkaar te slaan als ze er iets van waagt te zeggen. Nadat zijn zonnige personage zo is neergezet verwacht je dat er iets gaat gebeuren, dat zijn vrouw bloedig waak zal nemen, of iets dergelijks. Maar het verhaal strompelt een beetje door.

Alle personages zijn buitengewoon onsympathiek en, met uitzondering van Alex King, opvallend onaantrekkelijk. Zo zie je maar weer dat een witte doktersjas niet veel voor je doet, want Alex King is weer bekend als dokter Elizabeth Corday uit de Amerikaanse ziekenhuisserie ‘ER’, en daar ziet ze er veel minder appetijtelijk uit. Bean en King spelen goed, maar kunnen de zaak niet redden. Charlie Creed-Miles speelt de jongen die per ongeluk betrokken raakt bij allerlei duistere zaken, maar doet dat dermate onnozel dat je hem een schop wil geven. Kortom: volstrekt overbodige, agressieve onzin.

Liesbeth Broekhuyse