Et Dieu…créa la femme (1956)

Regie: Roger Vadim | 95 minuten | drama | Acteurs: Brigitte Bardot, Curd Jürgens, Jean-Louis Trintignant, Jane Marken, Jean Tissier, Isabelle Corey, Jacqueline Ventura, Jacques Ciron, Paul Faivre, Jany Mourey, Philippe Grenier, Jean Lefebvre, Leopoldo Francés, Jean Toscano, Marie Glory

Juliette (Brigitte Bardot) is een beeldschone jonge dame, die het hoofd van verschillende mannen op hol brengt. Omdat ze zelf ook niet vies is van het een en ander, besluiten de gastouders van Juliette dat ze terug moet naar het weeshuis. Om dit te voorkomen trouwt ze met de lieve Michel (Jean-Louis Trintignant), waar ze eigenlijk niet echt verliefd op is. Als zijn broer terug komt in St. Tropez houdt Juliette het echter niet vol om “gelukkig” te zijn met Michel.

Brigitte Bardot werd wereldberoemd met ‘Et Dieu…créa la femme’. De lowbudget film die geregisseerd werd door haar toenmalige echtgenoot Roger Vadim lijkt een grote lofzang op de schoonheid van Brigitte Bardot te zijn. Veelvuldig komt Bardot op erotische manieren in beeld, terwijl er toch nooit echt iets bloot gegeven wordt (letterlijk).

Het verhaal over de bijzonder sexy Juliette (Brigitte Bardot) is echter zeer gedateerd en dat is ook meteen het grote manco van de film. De verhaallijn doet tegenwoordig zo onrealistisch aan, dat het lastig is om de film echt serieus te nemen. Het is niet meer voor te stellen dat een vrouw zal trouwen met een man om aan iets anders te ontkomen. Waarschijnlijk kwam het in de jaren 50 van de vorige eeuw ook niet voor dat jonge vrouwen trouwden om zo een terugkeer naar het weeshuis te voorkomen, evengoed gebeurde het toen nog wel dat vrouwen trouwden omdat het vanuit de omgeving verplicht werd. Ook de aversie tegen de wulpse Juliette zou tegenwoordig niet meer zo beleefd worden als in de jaren 50.

Evengoed geeft ‘Et Dieu…créa la femme’ een schitterend beeld van St. Tropez in de vijftiger jaren. Vadim maakt op een geweldige manier gebruik van de fotogenieke omgeving. Zeker de combinatie van de jonge Brigitte Bardot met de grandioze uitzichten in en rondom St. Tropez zijn een genot voor het oog. Waarschijnlijk was dit ook de sleutel tot het enorme succes van ‘Et Dieu…créa la femme’.

Wietske Uneken

Waardering: 3