Eternal Spring (2022)

Recensie Eternal Spring CinemagazineRegie: Jason Loftus | 86 minuten | animatie, documentaire | Originele stemmencast: Henry Guo, Shi Jian, Yu Feng, Tan Junfeng, Yu Zhicheng, Tony Bai, Zhang Yuhuan, Xiao Yanrong, Masha Loftus, Evelyn Guo, Tan Dabao, Tan Erbao, Zheng Zhi, Daxiong, Ben Li

Falung Gong is een relatief jonge spirituele praktijk die in het China van begin jaren 90 een hoge vlucht nam. Nadat de Chinese overheid eind jaren 90 Falung Gong verbood en de jacht op beoefenaren opende, moest dat wel leiden tot verzet. Dat verzet culmineerde in 2002 tot het overnemen van het signaal van een lokale televisiezender in de stad Changchung. Het oorspronkelijke televisiesignaal werd uitgeschakeld en vervangen door een positieve voorlichtingsfilm over Falung Gong. De reactie van de autoriteiten liet niet lang op zich wachten.

Deze verzetsactie en de gevolgen ervan vormen het onderwerp van de Canadese animatiedocumentaire ‘Eternal Spring’. We leren de belangrijkste actievoerders kennen, we kijken mee bij de voorbereidingen en we zien hoe de actie uiteindelijk verloopt. Daarna zien we hoe de autoriteiten korte metten maken met het verzet, hoe sommige leden gevangen worden gezet en hoe andere vluchten. En we horen hoe het de voormalige actievoerders inmiddels vergaat.

Dit alles in een concept dat niet beter had kunnen uitpakken. Door de animatievorm krijgen de gebeurtenissen de impact van een heuse actiefilm. Ook zorgt het concept ervoor dat we zowel de levende als de overleden leden te zien krijgen. Daarnaast worden de animaties nu en dan afgewisseld met real life interviews met de overlevenden. De animaties zien er prachtig uit, soms vol actie, soms als plaatjes in een stripboek, soms rauw en flets, soms sprookjesachtig mooi, al naar gelang het gebeuren. Dit alles in een heerlijk tempo, waardoor de film voorbij vliegt.

Meesterwerk dus? Verre van. Waar ‘Eternal Spring’ in concept en esthetiek uitblinkt, laat hij inhoudelijk te wensen over. We krijgen nooit te horen wat Falung Gong inhoudt, het enige wat we steeds weer meekrijgen is dat Falung Gong goed is. Maar waarom? Ook weten we niet precies waarom de Chinese overheid overgaat tot harde actie. Context en uitwerking ontbreken volledig.

Om de kijker toch mee te krijgen zullen de makers hebben gerekend op de hekel die de gemiddelde westerling inmiddels heeft aan de Chinese overheid. Bovendien lijken de getekende verzetslieden op heiligen terwijl de Chinese overheidsdienaren ogen als schurken uit een tweederangs misdaadcomic.

‘Eternal Spring’ is zodoende niet de documentaire geworden die het had kunnen zijn, maar meer een simplistisch verhaal over helden en boeven. Als fictie prima te doen, maar als historisch verslag te subjectief, en daarmee minder geloofwaardig en minder interessant. Ondanks het prachtige uiterlijk en het slimme concept.

Henny Wouters

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 26 januari 2023