Eugene (2012)

Regie: Spencer Susser | 13 minuten | drama, komedie, korte film | Acteurs: Michael Govier, Sunny Mabrey, Aaron Marcus, Candace Scholz, Karolina Wydra

In augustus 2012 lanceerde Intel, de bekende fabrikant van moederborden en chipsets, in samenwerking met W Hotels Worldwide een interessante wedstrijd, Four Stories. Aspirant-filmmakers werden uitgedaagd een script in te leveren, dat aan twee voorwaarden moest voldoen: het verhaal van hun korte film moest zich afspelen in een W Hotel én de Intel-Inspired Ultrabook (een laptop) moest centraal staan in de plot. Onder leiding van multi-talent Roman Coppola (schrijver van onder andere ‘Moonrise Kingdom’) koos de jury uit bijna duizend inzendingen een viertal scenario’s, waarna deze gekoppeld werden aan aanstormende talenten op het gebied van regie en acteerwerk. Adam Blampied, student aan de London Academy of Musical and Dramatic Arts schreef het verrassende, surrealistische verhaal van ‘Eugene’, een van die winnende shorts. Filmmaker Spencer Susser (‘Hesher’) werd door Roman Coppola verkozen tot regisseur.

‘Eugene’ gaat over een man van begin twintig. We zien hem voor het eerst in een hotellobby in Washington DC, als hij schuchter incheckt bij de balie. Eugene bekijkt alles met de blik van een kind, het lijkt wel of hij voor het eerst alleen op vakantie is. De upgrade naar een luxe hotelkamer is een fijn extraatje. Dan wordt er geklopt. Eugene doet verbaasd open, en ziet een houten kistje voor zijn hotelkamerdeur staan. Nog verbaasder is hij als er een laptop in blijkt te zitten, die aanspringt als hij ‘m openklapt. Er verschijnt een afbeelding van een geest uit de fles, Eugene klikt – zonder de voorwaarden te lezen – op ‘I accept’ en vervolgens gebeurt er niets. Of toch?

‘Eugene’ is een heerlijk zwarte komedie, met een sterke spanningsopbouw. Het had zo maar een aflevering uit “The Twilight Zone” kunnen zijn. Hoofdrolspeler Michael Govier heeft exact de juiste snaar te pakken met zijn vertolking van de ietwat naïeve, onschuldige jongeman, die als een kleuter zo blij is met een ijsje, een cowboyhoed en een klapperpistool. Ook Karolina Wydra – hoe kort haar optreden ook is – is goed gecast. Fijn dat er initiatieven zijn als Four Stories, die het maken van korte films stimuleren en talentvolle acteurs als Govier en Wydra een podium geven. En van Spencer Susser zullen we sowieso meer horen.

Monica Meijer

‘Eugene’ verschijnt woensdag 6 november 2013 op DVD en blu-ray (als extra op ‘Trance’).