Eulogy (2004)

Regie: Michael Clancy | 91 minuten | komedie | Acteurs: Hank Azaria, Jesse Bradford, Zooey Deschanel, Glenne Headly, Famke Janssen, Piper Laurie, Kelly Preston, Ray Romano, Rip Torn, Debra Winger, Curtis Garcia, Keith Garcia

Interessante titelrol, denk je dan; veelbelovende mensen, die het hoogtepunt in hun carrière nog niet bereikt hebben. Zooey Deschanel is een onschuldig natuurtalent, Famke Janssen een onderbelicht actrice en Michael Clancy een regisseur met een film op het conto die 9,2 krijgt op IMDB. Maar wat een halfbakken zwarte komedie is ‘Eulogy’ en waarom lenen Debra Winger en Rip Torn hun reputaties ervoor?

Vanaf de eerste scène is het lach-of-ik-schiet-met-klappertjes, wanneer de imitatie-Tenenbaums en -Fockers van ‘Eulogy’ aan ons geïntroduceerd worden. Skip Collins (Ray Romano) is een mislukt advocaat, die in een discussie met de rechter voor de rechtbank zijn mobiele telefoon durft op te nemen; oma wordt in het toilet gevonden tussen de slaaptabletten, maar niets aan de hand: ze was uitgegleden…

Veel hangt af van de overtuiging waarmee het gebracht wordt; het ligt er in ‘Eulogy’ gewoon te dik op: de Collinsjes zijn geen freaks, ze doen slechts alsof. En dan heb je een paar goede acteurs, kunnen ze geeneens overtuigend stoned zijn.

De hele film is het wachten op de ontwikkeling die in de samenvatting wordt aangekondigd, namelijk de ontmaskering van opa. Die komt er echter steeds maar niet; pas aan het slot zien we Rip Torn op een videoband een wel erg mager geheim ophoesten; ook de beloofde grafrede is een afknapper, maar niet getreurd: opa wil zijn uitvaart op spectaculaire wijze vieren; een knaller wordt het zeker, maar niet in ons geheugen.

Soms ben je snel klaar, maar nog even vertellen dat Famke Janssen – moedig als lesbienne – en de beneden haar leeftijd gecaste Zooey Deschanel – die vaak slechts aangever is van de mislukte grappen – er niets aan kunnen doen. Debra Winger mag achter de geraniums; zij, Laurie, Azaria en Romano missen de overtuiging in de belangrijkste komische rollen; dat komt door het humorniveau. ‘Eulogy’ is gewoon niet leuk.

Jan-Kees Verschuure