Evan Almighty (2007)

Regie: Tom Shadyac | 90 minuten | komedie | Acteurs: Steve Carell, Lauren Graham, Morgan Freeman, John Goodman, Jimmy Bennett, Johnny Simmons, Jonah Hill, Wanda Sykes, Ed Helms, John Michael Higgins, Rachael Harris, Molly Shannon, Matthew Miles Carter, Suzy Nakamura, Dean Norris, Jeremiah Birkett, David St. James, Graham Phillips, Harve Presnell, P.J. Byrne, Ralph Louis Harris, Arden Myrin

“Wanna change the world? One act of random kindness at the time.”

Nog een diepe: Als je God iets vraagt, creëert hij het niet voor je, hij geeft de mogelijkheid zelf de ervaring te ondergaan. Vraag je bijvoorbeeld om meer tijd met en meer liefde voor je gezin, dan krijg je de mogelijkheid die tijd te maken en die liefde te ervaren. Hoe? Dat zul je wel merken. We zijn niet de baas over wie, wat, waar en wanneer, maar wel over onze eigen keuzes.

Ok, ok, dit is een vergezocht verhaal, of leuker gezegd, een sprookje, een metafoor zo je wilt. Toch is de strekking mooi: wat als je die stem van binnen volgt, je intuïtie, je gevoel, God, Allah, Boeddha, geef het maar een naampje. Is dat niet dezelfde stem die je van je dromen vertelde? En wat als die stem soms dingen van je vraagt die indruisen tegen alles wat je gelooft en/of je in hevig conflict brengen met je omgeving? Waar haal je de kracht en de overtuiging vandaan om toch door te gaan met het verwezenlijken van die droom, hoe maf die ook is? En hoeveel mensen doen dit uiteindelijk?

Gelukkig is het voor Evan wat makkelijker gemaakt dan voor de meeste mensen. Iemand verschijnt voor zijn neus, zegt dat hij God is en haalt vervolgens allerlei ‘trucjes’ uit die dat toch behoorlijk aannemelijk maken. Ja, als die je dan iets opdraagt, is je twijfel gauw genoeg verdwenen. Niet té snel natuurlijk, anders blijft er geen boeiend verhaal meer over.

‘Evan Almighty’ is een sequel van ‘Bruce Almighty’, ook van regisseur Tom Shadyac. Een uitzondering hier op de meeste filmsequels is dat het hoofdpersonage veranderd is: Evan heeft de plaats van Bruce (Jim Carrey) ingenomen. Het enige vaste personage in de ‘Almighty’ films is God, mooi neergezet door de altijd innemende Morgan Freeman.

Alles oogt gelikt en gedegen, de muziek klopt, maar is uit een feel-good blik getrokken en dit is, vooral aan het einde, wat te dominant aanwezig. Maar dat zijn we natuurlijk wel gewend van Hollywood. De humor is licht: geen schaterlachen, wel grinniken en in ieder geval plezier. De special effects zijn subtiel en indrukwekkend, vooral het water. Maar de grootste pluim gaat naar animal department. De gigantische hoeveelheid wilde dieren komen namelijk niet uit de computer (ze waren inderdaad wel héél realistisch), ze zijn echt! Wauw.

Stap even over uw eventuele ongeloof heen en ervaar een leuk verhaal voor het hele gezin, met die vermakelijke Steve Carell, een soort broer van Ben Stiller, ze zouden zo elkaars rollen zo kunnen overnemen, niemand die het merkt. Toch is Carell de iets betere acteur, die na het verrassende en sterke ‘The 40 Year Old Virgin’ terugkomt met een iets minder sterke, maar toch goede rol, in een gelikte, maar aardige film.

Arjen Dijkstra

Waardering: 3

Bioscooprelease: 9 augustus 2007