Everest (2015)

Regie: Baltasar Kormákur | 121 minuten | avontuur, drama, thriller | Acteurs: Keira Knightley, Jason Clarke, Emily Watson, Robin Wright, Josh Brolin, Sam Worthington, Jake Gyllenhaal, Ang Phula Sherpa, Thomas M. Wright, Martin Henderson, Tom Goodman-Hill, Charlotte Bøving, Pemba Sherpa, Amy Shindler, Simon Harrison, Chris Reilly, John Hawkes, Naoko Mori, Michael Kelly, Tim Dantay, Todd Boyce

Het staat met stip op één voor bijna elke bergbeklimmer; de top van Mount Everest bereiken én het navertellen ervan. Want dat dat navertellen niet voor iedereen is weggelegd, wordt in avonturenfilm ‘Everest’ maar al te duidelijk.

Met namen als Jake Gyllenhaal, Josh Brolin, Keira Knightley en Robin Wright is de all-star cast bijna net zo duizelingwekkend als de berg zelf. Aan de IJslandse regisseur Baltasar Kormákur, bekend van ‘2 Guns’ uit 2013, de taak om dit waar gebeurde verhaal in goede banen te leiden.

Halverwege de jaren 90 worden expedities op de Mount Everest vercommercialiseerd. Ondernemer Rob Hall (Jason Clarke) heeft al meerdere groepen met succes naar de top begeleid. Zijn zwangere vrouw Jan (Keira Knightley) blijft thuis terwijl hij de volgende groep klaarstoomt.

Helaas blijken de weersomstandigheden onrustiger dan gedacht en wordt het steeds drukker op de berg. Rob besluit in overleg met collega/concurrent Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) zijn groep, met de rijke Beck Weathers (Josh Brolin) en postbode Doug Hansen (John Hawkes), samen te voegen met die van Scott. Hun werkwijzen verschillen sterk, maar de druk om de tocht succesvol af te sluiten neemt toe. Met een storm op komst wordt dit een race tegen de klok.

Voor iedereen die het zich afvraagt hoe het zou zijn om het dak van de wereld te beklimmen, maar hier niet de tijd of de juiste bergschoenen voor heeft is ‘Everest’ het perfecte alternatief. Grotendeels door de prachtige cinematografie komt deze tocht indrukwekkend in beeld. Regisseur Kormákur heeft vast en zeker in thuisland IJsland ook het nodige aan natuurpracht mogen aanschouwen en weet de woeste, witte gebergte van de Himalaya wellicht hierdoor met gepaste grootsheid op je over te brengen. Het is nog net niet nodig om je extra warm aan te kleden tijdens het zien van ‘Everest’.

In eerdere films waar de strijd tegen Moeder Natuur centraal staat volgen we vaak het perspectief van één persoon. Dit zorgt voor een beter inlevingsvermogen, denk aan ‘127 Hours’ of ‘Cast Away’ als memorabele voorbeelden. Het is precies het ontbreken hieraan waardoor de emotionele lading die ‘Everest’ wil overbrengen vaak aan je voorbijgaat.

Het blijkt soms al een opgave te zijn om de namen van alle centrale karakters te onthouden, laat staan dat je je om iedereen evenveel bekommert. De aanwezige acteertalenten in ‘Everest’ komen dus allemaal aan bod, met als gevolg dat geen enkele karakter erg wordt uitgediept. Soms voelt het zelfs alsof de betrokken acteurs contractueel hebben vastgelegd dat ze allemaal evenveel tijd in beeld zijn.

‘Everest’ is visueel gezien meer dan indrukwekkend. Ook de geloofwaardigheid van het verhaal staat buiten kijf, zeker wanneer je je realiseert dat het een ware gebeurtenis betreft. De centrale cast wordt helaas letterlijk en figuurlijk ondergesneeuwd door zijn eigen grootte, een typisch gevalletje “less is more”. Al met al is ‘Everest’ het beklimmen waard, met een groot scherm wordt dit des te meer imponerend.

Scott van der Winden

Waardering: 3

Bioscooprelease: 17 september 2015
DVD- en blu-ray-release (ook 3D): 27 januari 2016