Every Other Week – Varannan vecka (2006)

Regie: Måns Herngren, Felix Herngren, Hannes Holm, Hans Ingemansson | 97 minuten | komedie | Acteurs : Felix Herngren, Måns Herngren, Cecilia Frode, Anja Lundqvist, Sofia Ledarp, Anna Björk

Gescheiden zijn en samen met je ex een kind hebben, is het beste wat een mens kan overkomen. Tenminste als je de eerste vijf minuten van ‘Every Other Week’ moet geloven. De ene week maak je lol met je zoon of dochter (of allebei) en de andere week ga je lekker feesten met vrienden en vriendinnen. Zo hoef je niets te missen van je kinderen, maar heb je ook nog een sociaal leven. De ideale combinatie toch? Of niet?

Zweden blijken telkens weer in staat om heerlijke ‘feel good movies’ te maken. Tot een paar jaar terug was Moodysson daar een held in, maar de crew die hier aan het werk geweest is, doet niet voor hem onder. Net als veel Zweedse films gaat ook ‘Every Other Week’ over de relaties tussen mensen. Relaties waarbij steeds weer blijkt mensen elkaar niet begrijpen. Dit typische Zweedse thema wordt in de film op een originele manier uitgewerkt.

Het verhaal over twee broers die beiden hun eigen huwelijksproblemen hebben is uitermate grappig. Het leven van de twee wordt erg ingewikkeld als het huwelijk van Jens ( Mans Herngren)op de klippen loopt. Jens gaat al een half jaar lang vriendschappelijk om te gaan met de bloedmooie ex-vriendin van zijn broer Pontus (Felix Herngren). Als zijn vrouw hier achter komt, betekent dit het begin van het einde van de relatie tussen de twee.

De ironische reclamespotjes waarmee de verhaallijn doorspekt is, zijn misschien nog wel het allergrappigst. Zo moet je, als je gescheiden bent bij IKEA kopen, want daar heb je multifunctionele bedden die bruikbaar zijn voor je liefje en voor je kindje.

‘Every Other Week’ laat zien hoe ongeloofijk leuk het kan zijn om te zien dat mensen elkaar niet begrijpen. En dat het nog leuker kan zijn om mensen te zien die elkaar wel bergijpen.

Wietske Uneken