Everything or Nothing: The Untold Story of 007 (2012)

Regie: Stevan Riley | 90 minuten | documentaire | Met: Roger Moore, George Lazenby, Timothy Dalton, Pierce Brosnan, Daniel Craig, Barbara Broccoli, Michael G. Wilson, Bill Clinton, Famke Janssen, Hilary Saltzman, Steven  Saltzman

De James Bond film is de langstlopende filmfranchise aller tijden. 5 oktober 2012 is het precies vijftig jaar geleden dat de eerste James Bond film ‘Dr No’ in première ging.  En eind oktober 2012 verschijnt de nieuwste film ‘Skyfall’ in de bioscoop. Het ideale moment om eens een mooie documentaire te maken over vijftig jaar James Bond. ‘Everything or Nothing: The Untold Story of 007’ focust zich op de drie belangrijkste mannen die James Bond tot leven wekten en een filmheld van hem maakten. Schrijver en bedenker van James Bond, Ian Fleming, en producers Harry Saltzman en Albert Broccoli die de films maakten. De documentaire knalt er direct in met een zwart/wit scène met Daniel Craig als James Bond die speciaal voor deze film is opgenomen. Daarna volgt de legendarische ‘gun barrel’ scène ( James Bond loopt het beeld in, schiet en het beeld kleurt rood) maar dan met alle vertolkers van James Bond die tegelijk schieten. De bekende muziek van John Barry start en als kijker weet je dat er vanaf dat moment eigenlijk niks meer mis kan gaan.

De documentaire heeft een chronologische volgorde waarbij het eerste deel draait om Ian Fleming en hoe hij James Bond tot leven wekte in zijn boeken. Waar haalde hij zijn inspiratie vandaan en wat voor man was Fleming zelf? Daarna richt de docu zijn pijlen op Saltzman en Broccoli die wel iets zagen in het werk van Fleming. De driehoeksverhouding tussen deze twee mannen en eerste Bond Sean Connery komt lang aan bod. Dat het vaak alles behalve koek en ei was tussen deze drie mannen is duidelijk en het zorgt voor een completer beeld van de achtergrond van de totstandkoming van de films. En het verklaart waarom Connery na vele jaren weer terugkeerde als James Bond in ‘Never Say Never Again’, terwijl Roger Moore al jaren de nieuwe James Bond was. De hele documentaire wordt ondersteund door beelden uit de films, archiefbeelden en privéfoto’s en video’s. Leuke gimmick is dat wanneer een verteller aan het woord is er scènes worden getoond uit de James Bond films die passen bij het verhaal. Ter illustratie, wanneer er wordt gezegd dat er ergens weinig tijd voor was, dan wordt er een scène getoond waarin je de klok op een bom ziet aftikken. Het zorgt voor een leuke sfeer en je wordt als kijker constant getrakteerd op fijne scènes. Dat heeft weer tot gevolg dat je na afloop alle Bond films zo snel mogelijk weer wilt zien.

Daarnaast zien we de gehele film een lijst aan mensen die hun commentaar geven op Bond. Alle vertolkers van het icoon geven eerlijk hun mening over hun rol. Grote afwezige daarin is Sean Connery omdat hij sinds 2011 niet meer in het openbaar verschijnt. Het is een groot gemis, maar de andere Bondvertolkers maken veel goed en zorgen voor leuke verhalen en veel humor. George Lazenby vertelt hoe hij op een vrij bizarre manier aan de rol is gekomen. Pierce Brosnan moet hard lachen om de ongeloofwaardigheden die in zijn laatste Bond ‘Die Another Day’ zaten zoals de onzichtbare auto. Alle acteurs zijn in iedere geval allemaal trots dat ze de rol hebben mogen spelen. Ook komen de kinderen en bekenden van de producers aan het woord, maar ook Famke Janssen doet haar zegje en zelfs Mike Myers legt uit dat Austin Powers is ontstaan uit liefde voor James Bond. Al met al is ‘Everything or Nothing: The Untold Story of 007’ een mooie documentaire met veel achtergrondinformatie en humor. Het toont de doorzettingsvermogen, creativiteit en liefde voor James Bond van Ian Fleming, Harry Saltzman en Albert R.Broccoli. ‘Everything or Nothing: The Untold Story of 007’ is een documentaire die toegankelijk is voor iedereen en onmisbaar voor alle James Bond fans.

Shelley Eimers

Waardering: 4