Everything – The Real Thing Story (2019)

Recensie Everything - The Real Thing Story CinemagazineRegie: Simon Sheridan | 94 minuten | documentaire, muziek, biografie | Met: Eddie Amoo, Chris Amoo, Dave Smith, Billy Ocean, Kim Wilde, David Essex, Trevor Nelson, Paul Barber, Louis Emerick, Jeff Wayne, Denise Pearson, Ray Lake

Natuurlijk kent u de grote hit ‘You To Me Are Everything’ wel – een typische seventies soul-klassieker. Wie het zong is inwisselbaar, want wie die stemmen achter vertolkers The Real Thing zijn? God mag het weten. Wij wisten het niet in ieder geval.

De documentaire ‘Everything – The Story of the Real Thing’ probeert deze leemte te vullen – even traditioneel als eigentijds, met pratende hoofden en aandacht voor rassendiscriminatie in het Engeland van de jaren zeventig. Een beetje daartussenin blijft deze docu hangen, en dat is ook de makke. Hoofdrolspelers en collega’s hebben niet zoveel bijzonders te melden.

Een item in Top 2000 a gogo verdient The Real Thing zeker – als eerste zwarte Britse groep met een nummer 1-hit, maar anderhalf uur over vier volksjongens uit Liverpool met één klassieker op de naam? De chronologie van de carrière van The Real Thing (grofweg tussen mid-jaren zeventig en tachtig) valt weliswaar samen met de crisistijd en de opkomst van Thatcher, een echte keuze tussen muziekfilm en sociaal document wordt nooit gemaakt.

Dit product heeft ook niet de it-factor van een revival of speciale gimmick om het geheel af te kruiden. De alternatieve geschiedenis van Liverpool, de stad van die andere vier, moet blijkbaar geschreven worden; daar gaat het Sheridan om, met zijn pompeuze ondertitel ‘Children of the Ghetto’. Dan moet je een equivalent hebben voor The Beatles, en dat is er natuurlijk niet.

De levensgeschiedenis van de vier bandleden wordt ietwat magertjes behandeld, een beetje te netjes ook. De jongste van het stel (posterboy Ray Lake) ging aan de heroïne; het blijft allemaal op de vlakte. Goed dat de witten nu eens in de minderheid zijn, en dat vooral donkere collega’s aan het woord worden gelaten, maar de inhoudelijke noodzaak van deze docu wordt nooit helemaal gevoeld.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 29 oktober 2020