Evil Dead (2013)

Regie: Fede Alvarez | 88 minuten | horror | Acteurs: Jane Levy, Shiloh Fernandez, Lou Taylor Pucci, Jessica Lucas, Elizabeth Blackmore, Phoenix Connolly, Jim McLarty, Sian Davis, Stephen Butterworth, Karl Willetts, Randal Wilson, Rupert Degas, Bob Dorian, Ellen Sandweiss, Inca, Bruce Campbell

Het is altijd een hachelijke zaak om een geliefde klassieker opnieuw te verfilmen. Meestal is de remake – hoe goed dan ook – niet opgewassen tegen de nostalgische verwachtingen van diehard fans. Het origineel is altijd beter. Of dat ook echt zo is, is een andere zaak, maar mensen hebben nu eenmaal bepaalde herinneringen aan de originele versie. Tegen die gevoelens kun je niet opboksen. ‘Evil Dead’ van regisseur Fede Alvarez heeft z’n naam tegen. Deze snoeiharde slasher is namelijk helemaal niet verkeerd, maar heeft werkelijk niets te maken met de (bijna) gelijknamige film van Sam Raimi. Het ietwat knullige ‘The Evil Dead’ uit 1981 zal altijd synoniem staan met Bruce Campbell en zwarte humor, terwijl deze remake het vooral van bloedfonteinen en keiharde ‘gore’ moet hebben.

‘Evil Dead’ speelt zich af in een boshut. Middenin een verlaten bos. Een groep vrienden heeft een verslaafde vriendin die ze – inmiddels traditiegetrouw – opsluiten in de hut, zodat ze ‘cold turkey’ kan afkicken. Al één van de vrienden een mysterieus boek vindt, begaat hij de grootste fout ooit: hij leest de tekst van deze demonische lectuur hardop voor.

Deze remake gebruikt ongeveer dezelfde verhaallijn als het origineel, maar geeft er een eigentijdse (en serieuzere) draai aan. De afkickpoging moet het getroebleerde hoofdpersonage meer diepgang geven. De krukkige dialogen en het ietwat onzekere acteerwerk zorgen ervoor dat de personages je al snel koud laten. Alvarez doet zijn best, maar hij besteedt te weinig aandacht aan de cast. Het zijn eerder typetjes (de opstandige rebel, de zachtaardige hippie en de bezorgde vriend) dan volwassen personages. Dat dondert echter niet, want het tempo ligt hoog en Alvarez trekt alle registers open.

‘Evil Dead’ is nergens spannend, maar wel erg gewelddadig. Fans van extreme horror kunnen hun hart ophalen, want dit is een zeer bloederige film. Amputaties worden onverbloemd in beeld gebracht en de beruchte handtastelijke boom – die ook in het origineel te zien was – keert terug en gaat verder dan ooit. Deze remake is een stuk harder en bruter dan het origineel. Logisch, want Raimi had geen budget en maakte zijn special effects zelf. Alvarez heeft een studio (lees: veel meer budget) achter zich staan en dat resulteert in een bloedfestijn. Met een andere naam was deze film ongetwijfeld uitgegroeid tot een culthit. Nu zal ‘Evil Dead’ uit 2013 snel vergeten worden. De teleurstelling onder de fans van het origineel zal groot zijn en deze remake zal verketterd worden. Zonde, want dit is geen onaardige slasher.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

Bioscooprelease: 2 mei 2013
DVD-release: 23 september 2013