Evolution (2001)

Regie: Ivan Reitman | 101 minuten | komedie, science fiction | Acteurs: David Duchovny, Julianne Moore, Orlando Jones, Seann William Scott, Ted Levine, Ethan Suplee, Michael Bower, Pat Kilbane, Ty Burrell, Dan Aykroyd, Katharine Towne, Gregory Itzin, Ashley Clark, Michelle Wolff, Sarah Silverman, Richard Moll, Michael McGrady, Steven Gilborn, Wayne Duvall, Michael Chapman, Kyle Gass, Lucas Dudley, Steven Pierce, Wendy Braun, Jennifer Savidge, Jerry Trainor, Stephanie Hodge, Kristen Meadows, Winifred Freedman, Miriam Flynn, Tony Mirzoian, Morgan Nagler

Nooit was er een grotere reclamespot voor Head&Shoulders dan in ‘Evolution’. Geloof het of niet, de anti-roos shampoo is in deze film het ultieme middel om aliens te bestrijden! Een ideetje van de zoon van regisseur Ivan Reitman van ‘Ghost Busters’ (1984). ‘Evolution’ zou oorspronkelijk een sci-fi horror worden, totdat Reitman het script herschreef tot een sci-fi komedie boordevol absurde wezens, snelle grappen en shampoo.

David Duchovny uit de serie ‘The X Files’ (1993-2002), sloeg een rol in ‘Star Wars: Episode II – Attack of the Clones’ (2002) af om Ira Kane te spelen, een verbannen wetenschapper die de ontdekking van zijn leven doet. Dit doet hij samen met professor Harry Block (Orlando Jones), zijn beste vriend en collega bij het Glen Canyon Community College in Arizona. Leuk dat we hier iets heel anders van Duchovny kunnen zien dan Fox Mulder, het karakter waar hij bekend mee is geworden. In het rolletje als handmodel in ‘Zoolander’ (2001) is hij erg grappig. Een komische hoofdrol lukt hem ook, zonder opzettelijk grappig proberen te zijn. Hij en Jones zijn leuke ‘buddies’ en veel van de humor komt van hun tweeën.

Seann William Scott speelt na ‘Dude, Where’s My Car?’ (2000) een ietsje snuggerder karakter. Hij is Wayne Grey, een ‘wannabe’ brandweer die bijna door een meteoor wordt geraakt. In veel van zijn films moet hij het op een of andere manier fysiek ontgelden, hier is er een incident met een brandweerslang. Ook kun je hem horen zingen, want zijn gekweel is blijkbaar de lokroep van een gevleugelde alien. Dit soort humor is zijn specialiteit, dus hij stelt hier niet teleur. Het team wordt compleet met Julianne Moore uit ‘Hannibal’ (2001) en ‘Children of Men’ (2006) als de klunzige wetenschapper Allison Reed. Leuk dat de voor een Oscar genomineerde actrice zich ook leent voor de alienlol in ‘Evolution’. Meestal speelt ze meer serieuze en zware rollen. ‘Monk’ (2002) acteur Ted Levine is de vervelende generaal Woodman. ‘Ghostbuster’ Dan Aykroyd heeft een leuke bijrol als de gouverneur van Arizona.

‘Evolution’ is een soort ‘Ghostbusters’ zonder spoken. Houd je daarvan dan zit je goed. Genoeg bekende gezichten dus, maar daarnaast zijn er ook aliens. Niet alle special effects zijn erg overtuigend, maar wat ze aan levensvormen hebben verzonnen is bijzonder. De aliens evolueren in een ongekend hoog tempo en de meest rare wezens steken de kop op in Glen Canyon. Jones vindt dat de acteurs een Oscar verdienen omdat ze zoveel tegenover het luchtledige moesten acteren. De wetenschappelijke kant van de plot is zo gek nog niet. Duchovny maakt net als in ‘The X Files’ een logische kronkel om de oplossing te vinden. Wie had gedacht dat de domme leerlingen Deke en Danny konden helpen? Hoe de aliens verslagen worden moet je zelf maar bekijken, waarmee is al verklapt. Laten we zeggen dat Jones de aliens met gelijke munt betaalt…

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 3

Bioscooprelease: 5 juli 2001