Évolution (2015)

Regie: Lucile Hadzihalilovic | 81 minuten | drama, horror | Acteurs: Max Brebant, Roxane Duran, Julie-Marie Parmentier, Mathieu Goldfeld, Nissim Renard, Pablo-Noé Etienne, Nathalie Legosles

Het dorpje ligt vlak aan zee, aan de rand van een zonovergoten vulkanisch eiland. Het bestaat uit kleine huisjes, met dikke witte muren als bescherming tegen de middaghitte. In het dorp wonen alleen jonge moeders en hun kinderen, allemaal jongetjes die tegen de puberteit aanhikken. Het enige gemeenschappelijke gebouw in het dorp is een kliniek, waar alleen vrouwelijk personeel werkt en waarin alle jongetjes van het dorp vroeg of laat worden opgenomen. Zo ook Nicolas, een gevoelig kereltje dat tijdens een zwempartij in zee op het lijk van een jongetje stuit. Al is dat niet de reden voor opname.

Vreemd verhaal? Niet als je bedenkt dat ‘Évolution’ zijn inspiratie zoekt in de wereld van het sprookje. Deze Franse film speelt zich af in een onbestemde tijd en op een onbestemde plaats, het heeft een eigen universum met haar eigen wetten en logica. Ook treffen we de versluierde erotiek en de onversneden gruwel uit de klassieke sprookjeswereld. Misschien nog wel het belangrijkst, onder de oppervlakte van het sprookje schuilt de ware betekenis.

Die betekenis is hier trouwens niet altijd even duidelijk. De film gaat deels over de evolutie van de mens, waarbij deze nooit alle voorgaande stadia van zich af kan schudden. Maar het gaat hier vooral over de overgang van kind naar volwassene, waarvan de seksuele ontwaking het begin aankondigt. ‘Évolution’ verhaalt over het kind dat het veilige moedereiland moet verlaten en op weg gaat naar de duistere en aanlokkelijke wereld van de volwassene.

Hoewel de grote lijn redelijk helder is, zijn de losstaande scènes dat niet altijd. Er zijn wat onduidelijke gebeurtenissen in de kliniek, en ook de rol van het dode jongetje is wat vaag. Geen probleem verder, omdat het verhaal steeds vasthoudt aan zijn eigen interne logica. Hoe vreemd de scènes ook zijn, binnen de context van dit sprookje zijn ze steeds geloofwaardig.

Veel aantrekkelijker dan het plotje, is de visuele schoonheid van deze film. Zwaar gestileerd en met een gekunsteld kleurenpalet, maar het ziet het er allemaal even schitterend uit. Niet alleen de kleuren en composities, maar ook de overgangen van duister en grijs naar licht en kleur. Inclusief prachtige onderzee-opnamen. Dit alles maakt van ‘Évolution’ een film die het meer moet hebben van sfeer en visuele schoonheid dan van verhaal. Maar wat een sfeer, wat een schoonheid!

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 21 april 2016
DVD-release: 28 februari 2019