Extreme Movie (2009)

Regie: Adam Jay Epstein, Andrew Jacobson | 76 minuten | komedie | Acteurs: Ryan Pinkston, Michael Cera, Jamie Kennedy, Matthew Lillard, Danny Ehrhardt, John Farley, Andy Milonakis, Marcus T. Faulk, Beverley Mitchell, Steven Christopher Parker, Jake Sandvig, Ashley Schneider, Anne Son, Rheagan Wallace, Cherilyn Wilson, Kyle Gass, Brian Burt, Rich Ceraulo, Vanessa Lee Chester, Dennis Cockrum, Nicolas DAgosto, Christina DeRosa, Shasa Dabner, James Eckhouse, Byron Cotton, Jane Silvia, Meagan Fay, Ben Feldman, Murray Gershenz, Margo Harshman, Danneel Harris, Adam Frost, Brent Gore, Hank Harris, Kevin Hart, Kendra Krull, Vanessa Lengies, Heather Hogan

We zouden beter moeten weten met filmtitels die ‘Movie’ in de titel hebben. De laatste jaren worden we meer en meer getrakteerd op deze zogenaamde ‘spoofs’: ‘Date Movie’, ‘Epic Movie’, ‘Disaster Movie’ etcetera. Enfin, het regisseursduo Epstein en Jacobson was ook verantwoordelijk voor ‘Not Another Teen Movie’. Dan weet je een beetje wat je bij ‘Extreme Movie’ kunt verwachten.

Hoewel film? Het is meer een aaneenschakeling van korte sketches met een enkel terugkerend verhaal: jonge, beetje nerdy scholier (Ryan Pinkston) probeert een date te versieren met het mooiste meisje van de klas. Laten we zeggen dat dit NIET een film is die je graag met oma kijkt. En de doelgroep, 13 tot 17 jarige jongens, zou ook niet graag door hun ouders gestoord willen worden tijdens het kijken naar deze film. De sketches zijn vaak gevuld met zeer kinderachtige humor, seksueel getint met hier en daar een enkel attribuut. Toegegeven, er zitten een paar leuke vondsten in, maar over het algemeen is de humor zo onder de gordel en plat dat je snakt naar meer niveau.

De film begint al meteen gewaagd. Chuck (Frankie Muniz, van “Malcolm in the Middle”) mag ‘het’ eindelijk doen met zijn vriendin Betty (Ashley Schneider). Maar Betty wil daarna steeds meer en dat resulteert in een parade van over the top extremiteiten, van schapen tot dwergen. Ook de sketch met Fred (Michael Cera uit ‘Juno’) is origineel. Verder zien we ‘spoofs’ van ‘Weird Science’ en “Sesamstraat” (Elmo!). Matthew Lillard speelt zichzelf en geeft, zittend op een kruk, seksadvies aan de teenagers. Niet leuk, want de grappen zijn meestal zeer oudbakken. Wel weer leuk zijn de straatinterviews en ook redelijk geslaagd is de sketch waarin Justin (Andy Milonakis) bot vangt bij Carla (Vanessa Lengies) en troost zoekt bij een zeer apart en onafhankelijk ‘hulpstuk’.

De film laveert van leuk gevonden naar slechte smaak. Natuurlijk komen er bij de lessen seksuele voorlichting van die rare meneer Matthews (John Farley uit “Saturday Night Live”) kunstpenissen en dildo’s in allerlei soorten en maten tevoorschijn en zijn de dubbelzinnigheden niet van de lucht, om over de homofobie maar te zwijgen. Nee, dit is GEEN film die in Cannes hoge ogen zal gooien. Pijnlijk gênante momenten op tienerseksgebied, inderdaad. Jammer, dat de meeste sketches ook pijnlijk gênant zijn om naar te kijken. Met als hoogtepunt (qua dieptepunt) het optreden van Jamie Kennedy. ‘Not Another Teen Movie’ was nog redelijk te behappen, ‘Extreme Movie’ kan hier -helaas- niet aan tippen. Aan de andere kant: als je in een deuk ligt om ‘fart jokes’, zit je bij deze rolprent geramd…

Ruud Stift