Eye in the Sky – Gun Chung (2007)

Regie: Nai-Hoi Yau | 90 minuten | thriller, misdaad | Acteurs: Simon Yam, Tony Leung Ka fai, Kate tsui, Suet Lam, Maggie Siu, Siu-Fai Cheung, Ting Yip Nq, Yiu-Cheung Lai, Samuel Pang, Suet-sum Tse, Sunny Wong, Au Hin Wai, Chung Him Law, Frank Michael Liu, Kung Chan

We zien een volle dubbeldekker in Hong Kong. Er zit een slonzig meisje in met naast haar een man die druk bezig is met sudokupuzzels. Schuin tegenover hen zit een vreemde snuiter met een bril. In de drukke straten van de voormalig Britse kolonie zien we het meisje de rare brildrager volgen. De sudokuman gaat tegelijkertijd op een gebouw staan en kijkt uit op een juwelierszaak.

Zo begint het regiedebuut ‘Eye in the Sky’ van Yau Nai-Hoi. Al snel wordt duidelijk dat het meisje een agente in opleiding is bij de spionagedienst. Haar doelwit is haar toekomstige chef. De puzzelende man blijkt de leider van een bende juwelendieven te zijn. De piepjonge spionne krijgt van haar chef ‘Hondenkop’ de codenaam ‘Biggetje’ en wordt direct op de zaak van een juwelenroof (de sudokuman dus) gezet.

Naast de debuterende regisseur is ‘Eye in the Sky’ ook een ‘eerste keer’ voor hoofdrolspeelster Kate Tsui. De mooie Miss Hong Kong uit 2004 is omgetoverd tot een aseksueel figuur dat geboren lijkt voor het spionagevak. Ze oogt niet als agent en is volgens Hondenkop daarom geschikt voor de baan. Tsui speelt haar rol met verve en is een belofte voor de toekomst. De andere acteurs ondersteunen de jonge Tsui als rotten in hun vak, zowel in het verhaal als in het echt.

De titel ‘Eye in the Sky’ refereert aan de verborgen cameraatjes in casino’s. De ogen die in deze film in de lucht hangen zijn de talloze beveiligingscamera’s, die het Hong Kongse straatbeeld van minuut tot minuut vastleggen. Met de tweede verwijzing naar de sudoku-crimineel ‘Shan’, die zijn mannen tijdens hun klussen op de daken van de stad in de gaten houdt, krijgt de titel een dubbele lading.

‘Gun Chung’, zoals de film in het Kantonees heet, is een goede spionagethriller. Op een eigenwijze manier wordt getoond hoe de geheime dienst in Hong Kong te werk gaat. Voor actie moet je echter ‘Eye in the Sky’ niet kijken, wel zit er een aardige dosis spanning in. Het verhaal gaat grotendeels over de ontwikkeling die Biggetje doormaakt bij de spionagedienst. Erg eenvoudig maar wel sterk.

Naast alle naar de VS overgewaaide Aziatische horrorfilms leek het er met de kaskraker ‘The Departed’ op, dat er ook een overvloed zou komen aan Hollywood-remakes van Aziatische politiefilms. Dit bleef echter uit. Misschien heeft ‘Eye in the Sky’ wél het juiste recept om ook een spannende Hóllywood-thriller te worden. De intense Chinese muziek zal dan waarschijnlijk wel verdwijnen, samen met de bijna voelbare emotie van het hoofdpersonage, dat veel ‘Asiamania’-producties toch kenmerkt.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 3.5