Fading Gigolo (2013)

Regie: John Turturro | 90 minuten | komedie | Acteurs: John Turturro, Woody Allen, Vanessa Paradis, Liev Schreiber, Sharon Stone, Sofia Vergara, Tonya Pinkins, Jade Dixon, Aubrey Joseph, Dante Hoagland, Isaiah Clifton, Michael Badalucco, Aida Turturro, Allen Lewis Rickman, Teddy Bergman

Woody Allen is zelden te zien in films van een andere regisseur. Hij speelt hooguit een cameo, maar voor meer leent hij zich doorgaans niet. Alleen in films die hij zelf geschreven en geregisseerd heeft, zul je hem in een prominente rol zien. Des te opmerkelijker is het dat Allen in ‘Fading Gigolo’ (2013) – van de hand van John Turturro – een van de twee hoofdrollen voor zijn rekening neemt, en niets te maken heeft gehad met het script of de regie. Naar verluidt was het hun kapper in New York die de twee bij elkaar bracht. Ooit had Turturro een kleine rol in Allens film ‘Hannah and her Sisters’ (1986), dus ze kenden elkaar al jaren, maar tot een nieuwe samenwerking was het al die tijd nog niet gekomen. Tot Turturro aan zijn kapper vertelde aan wat voor script hij werkte en dat hij ervan droomde Woody Allen voor een van de hoofdrollen te strikken. De kapper was zo vriendelijk om het door te spelen aan Allen, een andere vaste klant, en die nam vervolgens contact op met Turturro. Eind goed, al goed.

De set-up van ‘Fading Gigolo’ kost even wat inlevingsvermogen: Allen speelt Murray Schwartz, de eigenaar van een op sterven na dood zijnde antieke boekhandel. Turturro is Fioravante, een van zijn vaste klanten en een goede vriend. Tot zover nog niks geks. Wanneer Murrays seksueel gefrustreerde dermatologe  Dr. Parker (Sharon Stone) hem in een openhartig moment haar wildste fantasieën vertelt – een triootje met haar beste vriendin Selima (de immer wulpse Sofia Vergara) en een mysterieuze man – en aangeeft er best wat geld voor over te hebben om die droom in vervulling te laten gaan, besluit Murray zijn vriend Fioravante in te schakelen. Aangezien hij nou niet direct het type is waar de seks van afspat – hij is een wat passieve boekenwurm die zijn geld verdient als bloemschikker – is Fioravante aanvankelijk wat terughoudend. Uiteindelijk weet Murray hem toch over te halen. Eerst probeert de nieuwbakken gigolo het maar eens alleen met Dr. Parker en als dat een daverend succes blijkt (ze geeft ‘m zelfs fooi!), is een nieuwe carrière geboren. Murray fungeert als pooier, incasseert iets minder dan de helft en regelt nieuwe afspraken. De zaak loopt gesmeerd, totdat hij zijn vriend aanbeveelt bij de eenzame Avigal (Vanessa Paradis), weduwe van een ultra-orthodoxe rabbijn, die nauwlettend in de gaten wordt gehouden door de door Dovi (Liev Schreiber) geleide buurtwacht.

In handen van mindere filmmakers had het absurde verhaal van ‘Fading Gigolo’ flink uit de bocht kunnen schieten. We mogen dus van geluk spreken dat John Turturro op de regiestoel zat, en dat zijn chemie met Allen zo goed werkt. Want het is lang geleden dat Allen zich zo op zijn gemak voelde in een film (en dan nog wel in een film van een ander!). Waar hij haast op het uitbundige af is (zien we hem in die ene scène nou op straat huppelen?), kiest Turturro er wijselijk voor zijn eigen personage heel ingetogen, bijna flegmatiek, neer te zetten. Hij laat het allemaal maar gebeuren. Des te grappiger is het dat de vrouwen – in dit geval met name Stone en Vergara – compleet in vuur en vlam voor hem staan. Als regisseur weet Turturro de balans te vinden in het absurde verhaal en de uitvoering daarvan. Naast humor is er ook lieflijkheid: zodra Avigal in contact komt met Fioravante wordt de film warmer van toon. De mooiste scène is wellicht die van hun tweede ontmoeting, waarbij ze bij hem komt eten. Niets uitbundigs, maar klein, lief en teder. Daar hadden er best meer van in de film gemogen. ‘Fading Gigolo’ mag dan een ‘kleine’ film zijn, de star power van de cast is indrukwekkend. Zij dragen bij aan de charme, en dat geldt eveneens voor de fijne, jazzy soundtrack.

Toegegeven; het kost enige moeite om je voor te stellen dat Sharon Stone en Sofia Vergara John Turturro betalen voor een wilde nacht samen. Maar als je je over die onwaarschijnlijkheid heen kunt zetten, dan is ‘Fading Gigolo’ iets voor jou. Zeker geen instant klassieker, maar gewoon een charmante en vermakelijke anderhalf uur film.

Patricia Smagge

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 17 juli 2014
DVD-release: 18 november 2014