Faith Connections (2013)

Regie: Pan Nalin | 115 minuten | documentaire, biografie, drama | Met: Bhole Baba, Hatha Yogi Baba, Pant Shirt Baba, Baby Bajrangi, Shriman Umeshanad Brahmachari, Vivekanand Brahmachari, Mamta Devi, Sony Nishaad, Inderpal Singh, Kishan Tiwari

Hoe vind je de weg in een massa van miljoenen mensen? Documentairemaker Pan Nalin doet dit voor in ‘Faith Connections’. Deze wonderschone weergave van het immense Hindoeïstische bedevaartsoord Kumbh Mela is een mozaïek van kleuren, indrukken en personen. Met prachtige beelden is ‘Faith Connections’ een fijn sfeerportret dat langs de meest ontroerende en meeslepende verhalen van Kumbh Mela zweeft.

Eens in de drie jaar komen er op vier afwisselende plekken in India miljoenen Hindoes bij elkaar om te baden in de heilige rivier, deze bedevaart heet Kumbh Mela. Er ontstaat een gemeenschap waarin de vele rituelen de gang van de dag bepalen. Er komen zo veel mensen op zo een kleine plek dat je elkaar eenvoudig kwijt raakt. Dit is dan ook bij veel mensen het geval. Wie echter niet zijn weg kwijt raakt is Nalin. Ondanks alle ingewikkelde gebruiken en de overweldigende massa weet hij een samenhangend portret van deze imposante plek te maken.

De kracht van ‘Faith Connections’ zit in de ontroerende verhalen. Een heilige die een ter vondeling gelegd baby’tje onder zijn hoede neemt is daar een mooi voorbeeld van. De warmte die deze heilige via zijn geloof uitstraalt wordt zo puur in beeld gebracht dat dit je als kijker moeilijk onberoerd zal laten. Maar de show wordt gestolen door de tienjarige Kishan Tiwari. Dit weggelopen jongetje verovert het hart van iedereen die hij tegenkomt. Met zijn charmes weet hij ondanks zijn jonge leeftijd toch te overleven. De kleine Kishan is bijzonder grappig maar tegelijk ook een mooi voorbeeld van hoe de mensen in Kumbh Mela met elkaar samenleven.

‘Faith Connections’ is een prachtig portret van een bijzonder indrukwekkende plek. Omdat er ruim de tijd wordt genomen om de verhalen vertellen is het onvermijdelijk dat er sympathie voor de hoofdpersonages zal ontstaan. Ze hebben namelijk allemaal iets speciaals, een onvoorwaardelijke positieve blik op het bestaan. De verbinding die de mensen door het geloof hebben is mooi en oprecht, net als de film.

Robin Zwaan

Waardering: 4

Bioscooprelease: 12 juni 2014
DVD-release: 18 november 2014