Faithfully Yours (2022)

Recensie Faithfully Yours CinemagazineRegie: André van Duren | 95 minuten | thriller | Acteurs: Bracha van Doesburgh, Nasrdin Dchar, Gijs Naber, Elise Schaap, Matteo Simoni, Hannah Hoekstra, Sofie Decleir, Anna De Ceulaer, Soufiane Chilah, Damiano Incani, Soumaya Ahouaoui, Juda Goslinga, Hans Dagelet, Laura De Geest, Margje Wittermans, Daan Weterings, Guillermo Lansman, Benito Cummingsborg, Bram Gerrits, Arian Foppen

‘Faithfully Yours’ is een Nederlandse thriller die in opdracht van Netflix gemaakt is. Dat is al een recensie op zich, omdat Netflix bekend geworden is door zorgvuldig opgebouwde films die halverwege gigantisch ontsporen en alle logica overboord gooien. Deze film van André van Duren past daar naadloos tussen…

Bodil (Bracha van Doesburgh) en Isabel (Elise Schaap) boeken af en toe een weekendje weg naar de Belgische kust. Tijdens deze weekenden zijn de vriendinnen elkaars alibi om vreemd te gaan. Ze werken alle details zorgvuldig uit zodat hun echtgenoten er nooit achter komen. Wanneer Isabel ineens vermist wordt, lijkt alles te wijzen op een misdrijf. Terwijl de politie een onderzoek start en de echtgenoten naar België komen, raakt Bodil steeds verder verstrikt in het web van leugens dat door haar en Isabel met zorg is opgebouwd.

Na een goed opgebouwd begin waarin de barre situatie wordt uitgelegd, verzandt de film in een warboel van plotwendingen. Meer structuur en logica waren wenselijk geweest. Voorspelbaar is ‘Faithfully Yours’ niet. De manier waarop Bodil zichzelf in de nesten werkt en hoe haar bedrog aan het licht komt, is nogal vergezocht. Plotwendingen die uit de lucht komen vallen, zorgen voor een gevoel van kijkersbedrog. Dit is wel heel apart en onmogelijk te voorspellen! Dat is geen goed teken voor een thriller die in een whodunit verzandt.

Van Doesburgh loopt ietwat verdwaasd rond, maar dat past wel bij de rol. De populaire Schaap staat prominent op de poster maar heeft een verwaarloosbare bijrol. Nasrdin Dchar en Gijs Naber krijgen vrij weinig te doen als echtgenoten en kunnen niet veel met hun rol. De cast is niet slecht, maar krijgt te weinig te doen om echt memorabele rollen te kunnen neerzetten.

Fans van luchtige niemendalletjes zullen deze film wel kunnen pruimen. Dit is lekker wegkijkend behang dat je anderhalf uur vermaakt zonder te blijven hangen.

Frank v.d. Ven

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 22 december 2023
VOD-release: 16 maart 2023 (Pathé Thuis)