Fallin’ Floyd (2013)

Regie: Albert ’t Hooft, Paco Vink | 9 minuten | korte film, animatie, drama, muziek

Iedereen kent het: dat miserabele gevoel nadat je bent afgewezen door een geliefde. Je leven stort ineen, kleuren worden donker, je gemoedstoestand zwaarmoedig. In de prachtige korte animatiefilm ‘Fallin’ Floyd’ wordt dat gevoel verbeeld door een demoontje dat met je meeloopt en dat groeit naar mate je verder in zak en as raakt.

Floyd is met zijn hippe stropdas en overhemd een echte trompetspeler. Op straat trekt hij veel publiek en als er malloten langslopen, deert hem hem weinig. Hij ziet slechts het geluk: een schattig oud echtpaar, twee verliefde vogeltjes, een restaurant vol gelukkige stelletjes. Hij verzamelt zoveel geld, dat hij een ring kan kopen voor zijn vriendinnetje.

Maar helaas, in de deuropening verschijnt behalve zijn geliefde ook een man, allebei mooi verbeeld door enkel een schaduw. Floyd gooit zijn trompet in de rivier en daarmee ook zijn inspiratiebron. Hij krijgt er een demoon voor terug, in de vorm van zwart barbapapa-achtig wezentje. De hippe muziek wordt ingewisseld voor tragisch getrompetter en de kleur verdwijnt van het scherm.

Zonder trompet gaat het van kwaad tot erger. Floyd wordt serveerder, afwasser en schoonmaker, maar overal confronteren die eens zo leuke stelletjes hem met de harde feiten. Uiteindelijk belandt hij in een bar vol losers, waar íedereen wordt omringd door grote demonen. Slechts het vrijende stelletje op de dansvloer is demoon-vrij.

Alles klopt in deze dialoogloze film: de muziek, het vlotte tempo, maar bovenal de geweldige tekeningen. De makers Albert ‘t Hooft en Paco Vink zetten een beeld neer dat doet denken aan de Disney-Pixar film ‘Ratatouille’, maar met een geheel eigen sfeer en eigen thema. Het demoon als letterlijke ziel onder de arm werkt zoals dat alleen in een korte animatiefilm kan werken. Hij trekt je mee de afgrond in, maar zodra je weer een sprankje geluk kunt zien, helpt hij je er ook weer bovenop. Dan kun je zelfs een ijsje met hem eten.

‘Fallin’ Floyd’ bewijst hoe leuk de korte film is. In negen minuten wordt liefdesverdriet op zo’n creatieve wijze verteld, dat je het na afloop meteen nog een keer wilt bekijken.

Bart Boersma

‘Fallin’ Floyd’ is één van de vijf Europese korte films in het compilatieprogramma in het kader van de Europese Dag van de Korte Film op zaterdag 21 december 2013.