Farce of the Penguins (2007)

Regie: Bob Saget | 80 minuten | komedie | Acteurs: Samuel L. Jackson, Jason Alexander, Christina Applegate, James Belushi, Jason Biggs, Lewis Black, Mario Cantone, Dane Cook, Dave Coulier, Norm Crosby, Drea de Matteo, Cliff Dorfman, Adam Duritz, Vanessa Lee Evigan, Harvey Fierstein, Whoopi Goldberg, Gilbert Gottfried, Alyson Hannigan, Jim Hazelton, Jonathan Katz, Jamie Kennedy, David Koechner, Brie Larson, Lori Loughlin, Jon Lovitz, Norm MacDonald, Carlos Mencia, David Michie, MoNique, Tracy Morgan, Bob Saget, Jonathan Silverman, Nick Simunek, John Stamos, Jodie Sweetin, Abe Vigoda, Damon Wayans, Rob Weiss

Een film die over sex bij dieren gaat – met als Nederlandse ondertitel: ‘Het ranzige (sex) leven van de pinguïns – daarvan verwacht je toch op het puntje van je stoel te zitten, uit walging of als perverse liefhebber. Maar ‘Farce of the Penguins’ is een slaapverwekkende film van Bob Saget. Bob is bekend als presentator van ‘America’s Funniest Home Videos’, een tv-programma met honden die hun eigen staart achtervolgen of kinderen die een doodsmak maken terwijl hun ouders vrolijk toekijken en blijven filmen. En altijd met dat vreselijke ingeblikte gelach.

Waarom is deze film zo slecht? Het is moeilijk om je te identificeren met de pinguïns. Het zijn geen integrale personages, maar beelden bijeengeplukt van bestaande natuuropnames in combinatie met stemmetjes van acteurs als Whoopi Goldberg en James Belushi. ‘Farce of the Penguins’ is bedoeld als parodie op de Oscarwinnende documentaire ‘La marche de l’empereur’, in het Amerikaans ‘March of the Penguins’. In deze versie vertelt Morgan Freeman buiten beeld over de weken durende trek van pinguïns tussen broedplaats en oceaan en omgekeerd. Samuel L. Jackson heeft de rol van verteller overgenomen in ‘Farce of the Penguins’. De verhaallijn is echter te dun voor een film van deze lengte. Nog erger, de gemaakte grappen in deze klucht zijn niet leuk. Bob Saget verwacht een lach bij het lezen op de aftiteling dat een editor gedurende de montage een mensenhoofd in zijn buurt had liggen.

Er zijn ook feitelijke onjuistheden: de verkering tussen de pinguïns Carl (Bob Saget) en Melissa (Christina Applegate) wordt vanwege een anale vrijpartij van Melissa met vriend Jimmy (Lewis Black) bijna uitgemaakt. Carl heeft er moeite mee dat Jimmy met Melissa de liefde heeft bedreven op een andere manier dan zij dat samen hebben gedaan. Pinguïns hebben maar één opening, een cloaca. Kortom, ‘Farce of the Penguins’ is zelfs als DVD-release een overbodige film.

Roberto Tjin