Farewell to Harry (2002)

Regie: Garrett Bennett | 90 minuten | drama| Acteurs: William Hall Jr., Joe Flanigan, Joseph Franklin, Lysette Anthony, Micha Rice, John Gilbert, Justin Berg, Patrick Hart, Marie Rubin, William Weld, Carl Ballantine, Joy Rinaldi, Jay Donohue, John Procaccino, Robert McAllister, Ann Wilkinson

De hoed, een modeaccessoire die in vroegere tijden altijd aanwezig was bij je outfit. Compleet verdwenen uit het straatbeeld is de hoed niet. Maar een minieme kans dat je mensen ziet die met een hoed op over straat lopen. Al komt de hoed bij officiële gelegenheden zoals Prinsjesdag, weer volop uit de kast. Regisseur en scriptschrijver Garrett Bennett wilde waarschijnlijk onze aandacht weer vestigen op de vergane glorie van de hoed. Met zijn ‘Farewell to Harry’ laat Bennett je met een scenario rond een oude – fictieve – hoedenfabriek meevoeren naar het verleden.

In ‘Farewell to Harry’ maak je kennis met het personage Harry Wyle (William Hall Jr.) die ronddoolt in de oude Hofstetter-hoedenfabriek. Wyle is van kleins af aan opgegroeid in de fabriek, zijn vader was ook een medewerker in de fabriek. Harry vult zijn dagen met het drinken van whiskey, melancholisch terugdenken aan vroeger en hij vermaakt zich met vrouwen die hij oppikt. Inwoners van het dorpje Winslow waar de fabriek staat, geloven daadwerkelijk dat het spookt in de fabriek dankzij Harry’s levenswijze. En Harry begint zelf ook steeds meer en meer als een soort ‘spook’ te gedragen. Hij drinkt tig whiskyglazen op een dag leeg en zijn gezondheid kan hem bar weinig schelen.

De komst van de jonge schrijver Nick Sennet (Joe Flanigan) stuurt Harry in een betere richting. Hun ontmoeting verloopt op een vreemde manier. Nick rijdt in een Dodge richting het platteland voor inspiratie om zijn schrijversblok te verdrijven, als hij net op tijd Harry weet te ontwijken. Harry is ladderzat en loopt te lallen langs de weg. Nick is door hem geïntrigeerd en vraagt zich af waarom Wyle zo luchtig roept dat hij dood wil. Hij biedt hem een lift aan. Doordat Harry zijn hoed achterlaat in Nicks auto, is Nick genoodzaakt om de hoed terug te brengen naar de fabriek. Wat hierna volgt, is de start van een innige vriendschap waar beide mannen veel baat bij hebben…

Regisseur Garrett Bennett heeft vrij onbekende namen gekozen voor de vertolking van zijn hoofdpersonages. Maar kenners van de film ‘Driving Miss Daisy’ uit 1989 zullen William Hall Jr. wel herkennen; in de film vervult hij de rol van Oscar. En voor sciencefiction liefhebbers en volgers van de serie “Stargate: Atlantis”, kennen Joe Flanigan van zijn prominente rol als Dept. John Sheppard. In ‘Farewell to Harry’ speelt Flanigan een personage die erg liefjes afsteekt bij vergelijking met zijn karakter uit “Stargate: Atlantis”. Desondanks brengt Flanigan zijn karakter Nick Sennett niet blasé over. Tippen aan William Hall Jr. kan Flanigan echter niet, Nick steekt wat saai af in vergeleken met de kleurrijke Harry in de scènes waar de mannen dialogen met elkaar delen. Hall Jr. moet én weet de film uitstekend te dragen. Hij houdt de film overeind dankzij de leuke uitvoering van de merkwaardige grapjes van het personage Harry. De vrolijkheid die Hall Jr. uitstraalt en zijn extroverte doen en laten, zorgen voor een sympathieke kant van Harry. Anders zou het wellicht een plat en stereotiepe dronkenlap zijn geworden.

Naast deze twee heren, vervult één vrouw een prominente rol in ‘Farewell to Harry’. Lysette Anthony (‘Tale of the Mummy’) vertolkt de rol van Louie; Harry’s oude vlam. Het is moeilijk voor te stellen dat Anthony en Hall Jr. ooit een stel waren, de chemie tussen hen is een stille waakvlam. Helaas voor Anthony is de rol iets te nietszeggend om er echt veel diepte aan te geven. De actrice haalt wel het maximale eruit wat erin zit met haar prangend blauwe kijkers en haar intonatie bij het woord ‘What?’ waarvan Nick geen genoeg kan krijgen.

Vele terugblikken naar momenten waarin de hoedenfabriek volop draaide of waarin de hoed volop werd gedragen, bevat ‘Farewell to Harry’ niet. De film richt zich op het ‘nu’ waarin Nick en Harry leven. Oude wagens zoals Dodges of Cadillacs, bepalen het straatbeeld. Melodramatisch wordt de situatie van Harry nooit dankzij de grappen die hij uitvoert met Nick. Een leuk voorbeeld hiervan is wanneer Harry aan Nick zijn oplossing toont voor het verdrijven van een writer’s block.

De interactie tussen Flanigan en Hall Jr. werkt, de mannen spelen geloofwaardig twee dikke vrienden. Dialogen tussen Nick en Harry karakteriseren dan ook de film. De momenten dat je Nick alleen ziet, laat Flanigan via een voice-over de mening en/of gedachtegang van het personage weten.

‘Farewell to Harry’ is een vermakelijke film met weinig spanning. De capriolen van Harry en de pogingen van Nick om de hoedenfabriek weer ‘leven’ in te blazen, maken ‘Farewell to Harry’ interessant genoeg om deze film te bestempelen als ‘degelijk vermaak’.

Ans Wijngaarden