Fargo (1996)

Regie: Joel Coen, Ethan Coen | 90 minuten | drama, komedie, misdaad | Acteurs: Frances McDormand, William H. Macy, Steve Buscemi, Harve Presnell, Peter Stormare, Kristin Rudrüd, Tony Denman, Gary Houston, Sally Wingert, Larry Brandenburg, John Carroll Lynch, Steve Park, Petra Boden, Bruce Bohne

‘Fargo’ is de zoveelste prachtfilm van de gebroeders Joel en Ethan Coen (producent). Na arthousetoppers als hun debuut ‘Blood Simple’, ‘Barton Fink’ en ‘Raising Arizona’ kwam de Hollywood-doorbraak met ‘Fargo’. Hierna behaalden ze met ‘The Big Lebowski’, ‘The Man Who Wasn’t There’ en helemaal met ‘Intolerable Cruelty’ grote commerciële successen.

Net als ‘Blood Simple’ en ‘Raising Arizona’ is een ontvoering de basis van ‘Fargo’. En wederom gaat het om een ontvoering met nogal wat haken en ogen en addertjes onder het gras. Steve Buscemi en Peter Stormare spelen namelijk criminelen die bepaald niet vlekkeloos te werk gaan. William H. Macy laat als Jerry zoveel steekjes in zijn briljante plan lopen dat de problemen zich al snel opstapelen. Frances McDormand is de top van de plaatselijke kneuterige politiekracht en nota bene hoogzwanger. Giet al deze bizarre personages in een vreselijk ondergesneeuwd gehucht als Fargo en je hebt een licht ontvlambare mix.

De gebroeders Coen zijn meesters in het ontwikkelen van originele karakters en plotwendingen. Ook ‘Fargo’ staat er bol van. Doe daarbij een neusje voor het casten van de juiste acteurs en het kan niet meer mis gaan. Alle acteurs leveren hun beste werk en worden door de regisserende broertjes tot grote hoogten gedreven.

Gruwelijke momenten (een van de ontvoerders duwt de ander door een hakselaar) worden handig naar de achtergrond geduwd door de vele lachwekkende situaties en humorvolle acteerprestaties. Die kun je aan vooral Macy, McDormand en Buscemi wel overlaten. Dit zijn acteurs die wel vaker door de Coen bros. worden gevraagd voor een rol in hun films. Je kunt duidelijk zien dat deze film door een hecht team is gemaakt.

Roger Deakins, vaste cameraman van Joel en Ethan, legt de ijskoude wereld van North Dakota prachtig vast. De omgeving waarin het verhaal zich afspeelt en de heerlijk dom acterende bewoners van Fargo maken het plaatje af. Fargo is een wereldje op zich geworden, wat we ook zien aan (de letterlijke betekenis) een van de slogans van de film: How far can you go? Het lijkt werkelijk of na Fargo de wereld ophoudt en of het verhaal zich afspeelt in the middle of nowhere.

Er waren Oscars voor Frances McDormand en het scenario dat bol staat van de verrassingen. Wil je een hoogst originele film zien die boven de standaard Hollywoodfilms uitsteekt? Dan is ‘Fargo’ (of elke andere Coen brothers film) zeker iets voor jou!

Joep Jong

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 17 oktober 1996