Farscape: The Peacekeeper Wars (2004)

Regie: Brian Henson | 182 minuten | actie, drama, komedie, avontuur, science fiction | Acteurs: Ben Browder, Claudia Black, Anthony Simcoe, Gigi Edgley, Wayne Pygram, Raelee Hill, Melissa Jaffer, Paul Goddard, Tammy McIntosh, David Franklin, Rebecca Riggs, Duncan Young, Francesca Buller, Hugh Keays-Byrne, Jonathan Hardy, Lani John Tupu, Sandy Gore, Ron Haddrick, Linal Haft, Nathaniel Dean, John Bach, Stephen James King, Tim McGunn, John Adam, Kim De Lury, Judi Farr, Fiona Gentle, Lee Perry

“Farscape” was een sciencefiction serie die na vier seizoenen was geschrapt door Scifi Channel. Dankzij de inzet van duizenden fans, hebben de makers de kans gekregen om nog een waardige afsluiting voor de serie te bedenken. Een opzet die ruimschoots gelukt is, merk je al na enkele minuten van de miniserie.

‘The Peacekeeper Wars’ speelt zich net af na het abrupte einde van seizoen vier en pikt daar de verhaallijn op. Tijd voor veel introductie is er niet want het plot neemt gelijk al een dominante plaats in. Dit wekt geen enkele irritatie op aangezien het script zeer goed in elkaar steekt, zowel in plot als in dialoog.

Wat ‘Farscape: Peacekeeper War’ uniek maakt in science fiction land is de hulp van de Jim Henson Company, onder andere bekend van “The Muppets” en ‘Dark Crystal’. Het resultaat is dat alle niet-menselijke aliens in ‘Farscape’ technisch zeer geavanceerde poppen zijn in plaats van computer gegenereerde figuurtjes. Hoewel dit raar en bijna lachwekkend klinkt, komen deze poppen velen malen natuurlijker over dan hun computerkompanen en zit je je te verwonderen over hoe ze deze poppen zo goed hebben kunnen laten acteren.

Maar niet alleen de poppen zijn een lust voor het oog. Ook de kleding en de make-up zijn van een ongekend hoog niveau waardoor ook de overige buitenaardse wezens zeer realistisch overkomen.

Dit alles wordt ondersteund door een pracht staaltje aan acteerwerk zoals we van de tv-serie gewend zijn. Ben Browder doet het weer fantastisch als de gestreste Crichton en Claudia Black lijkt geboren te zijn voor de rol van Aeryn Sun. Hoewel de andere acteurs ook fenomenaal werk leveren, steelt Wayne Pygram de show met de rol van Scorpius door een geweldige slechterik neer te zetten. Het is dan ook geen wonder dat de makers van Farscape Scorpius in de serie een dominantere rol hebben gegeven nadat ze Pygram in actie hebben gezien.

Het enige nadeel van ‘The Peacekeeper Wars’ is dat hij niet zoals ‘Serenity’ (film als vervolg op de serie “Firefly”), op zichzelf kan staan. Je moet de serie hebben gevolgd om te weten wie de karakters zijn en hoe het tot dit punt heeft geleid. Dat is jammer voor nieuwe geïnteresseerden, maar de serie heeft wel de tijd om alle losse eindjes aan elkaar te knopen.

En juist dat laatste is waarom ‘The Peacekeeper Wars’ een genot is om te kijken als “Farscape” fanaat. In plaats van een snelle oplossing te bedenken voor alle aangesneden problemen, zoals bijvoorbeeld gebeurde in “The X-Files”, worden alle vragen tot in de kleinste details beantwoord en laat de miniserie je achter met een voldaan gevoel.

‘The Peacekeeper Wars’ is dus een meer dan waardige afsluiting voor deze sciencefiction serie en een must voor de “Farscape” fan.

Bertine van Hövell