Fashion Victim (2008)

Regie: Ben Waller | 89 minuten | thriller | Acteurs: Jonathan Trent, Robert Miano, Stacey Dash, Cerina Vincent, Saul Herchkis, Jay Jablonski, Dave Florek, James C. Burns, Joseph Sikora, Buzz Belmondo, Callard Harris, Landall Goolsby, Juan Jose Dubon, Faouzi Brahimi, Bob Rusch, Michael Garvey, Omar Leyva, Teaj Sanderson, Joe Mahon, Anne Underwood, Jack Kennedy, Antonio M. Sclafani, Ray Kelsey, Shea Sica, Craig Chapman, Umoja Butler, Adam Cardon

Een ‘fashion victim’ is normaal gesproken iemand die met alle trends op het gebied van mode meegaat en er dus zo’n beetje bijloopt als een levende etalagepop. Het begrip ‘fashion victim’ mag, met betrekking tot deze gelijknamige, op waarheid gebaseerde thriller, wat meer letterlijk genomen worden: in 1997 wordt modekoning Gianni Versace namelijk dodelijk slachtoffer van seriemoordenaar Andrew Cunanan. Versace was het vijfde slachtoffer van Cunanan, voordat deze niet veel later zelfmoord pleegde.

‘Fashion Victim’ werpt een blik op de laatste maanden van het leven van deze seriemoordenaar. Dat alleen al is jammer, want Cunanan is gedurende zijn hele leven een kleurrijke, merkwaardige en daardoor interessante figuur. Het zou wellicht beter geweest zijn om een wat meer biografische vertolking te maken. Niet dat dat deze productie wel overeind had kunnen houden, want ‘Fashion Victim’ faalt eigenlijk op alle fronten.

Het eerste dat opvalt is dat de stevige muziek die gedurende de begintitels te horen is plotsklaps wordt afgebroken en vervolgens ook weer aanslaat; dat klinkt al niet echt lekker. Het muziekgebruik is ook verder in de film niet echt denderend. Na verloop van tijd begint de overdreven aanwezigheid van de muziek te vervelen. Maar dat is nog lang het ergste niet…

Het meest negatieve aan ‘Fashion Victim’ is het bijzonder slechte acteren. In een gemiddelde soap wordt letterlijk beter geacteerd. De dialogen zijn van een onvoorstelbaar laag niveau. In elke tweespraak kan wel een zekere hapering ontdekt worden. Van hetzelfde lage niveau zijn het eenvoudige camerawerk en de montage, die behoorlijk te wensen overlaat. Een laatste kenmerk van soapseries, die we ook in ‘Fashion Victim’ tegenkomen, zijn de vaste shots van plaatsen waar het verhaal zich afspeelt: voor films een echte NOT!

Over het verhaal kunnen we kort zijn. Op zich is het best aardig om wat meer te weten te komen over de homoseksuele gigolo en seriemoordenaar Andrew Cunanan. Zoals gezegd is het jammer dat het blijft bij een blik op zijn laatste maanden. Nog teleurstellender is echter de platte uitwerking daarvan. Dat er af en toe met de feiten gerotzooid wordt, maakt dan eigenlijk ook niet veel meer uit. Cunanans obsessie voor Versace is namelijk nooit duidelijk vastgesteld en datzelfde geldt voor hun ontmoetingen.

Gelukkig valt er nog wel iets positiefs te noemen. Zo ook in het geval van ‘Fashion Victim’, dat naast een stukje ‘amusement’ ook een licht educatieve aard heeft. We hebben immers te maken met een op waarheid gebaseerd verhaal en zodoende kunnen we te weten komen wat er zich ooit ergens heeft afgespeeld. Daar houdt het dan ook echt mee op. Word zelf geen slachtoffer van ‘Fashion Victim’: laat ‘m staan waar ie staat!

Arian Schouten