Fashion Victims – Reine Geschmacksache (2007)

Regie: Ingo Rasper | 94 minuten | komedie | Acteurs: Edgar Selge, Florian Bartholomäi, Roman Knizka, Franziska Walser, Traute Höss, Horst Krause, Gottfried Breitfuss, Lara Beckmann, Janna Wangenbach, Jessica Schwarz, Irm Hermann, Eva Löbau, Elert Bode, Susanna Fernandes-Genebra, Sabine Hollweck, Steffen Hörmann, Waldemar Kobus, Marcus Michalski, Friedemann Nawroth, Susanne Rasper, Tina Recknagel, Max Rossmer, Heiderose Scheerer, Joram Voelklein

‘Fashion Victims’ maakt korte metten met het idee dat vertegenwoordiger in dameskleding een spannend beroep is. Een sleurbaan is het. Elke seizoen weer bij dezelfde truttige boetiekjes langs met kleding uit de nieuwe collectie. Elke keer weer hetzelfde verhaal afdraaien: kijkt u eens wat een mooie stof, wat een degelijke kwaliteit… Wolfgang Zenker lijkt routine echter wel prettig te vinden. De komst van een concurrent is dan ook zeer onwelkom. Daarbij komt dat de tegenstelling tussen de mannen niet groter had kunnen zijn: Wolfgang is een oerdegelijke burgerman, Steven is jong, snel, wild en homo. De film lijkt aan te sturen op een botsing tussen twee werelden, maar in de praktijk valt dat wel mee.

‘Fashion Victims’ heeft de uitstraling van een film die twintig jaar op de plank heeft gelegen en nu pas is uitgebracht. Oubollig dus, en dat is waarschijnlijk deels bewust. De filmmuziek, het truttige interieur van de Zenkers, de te grote bril van pa, moederlief die ongelukkig is en zich door een kordate vriendin laat ophitsen tot een scheiding, het is allemaal erg eighties. Naast deze vergane glorie zou de ontluikende liefde tussen Karsten en Steven moeten oplichten als een neonreclame, maar dat gebeurt niet. De relatie tussen zoon en minnaar is veel minder goed uitgewerkt dan de relatie tussen vader en zoon. Hierdoor mist ‘Fashion Victims’ de nodige pit (de film is geschikt voor kinderen van zes jaar en ouder), maar aan de andere kant is het ook wel verfrissend dat een homorelatie niet met overdreven tromgeroffel gepaard gaat.

‘Fashion Victims’ is een kruising tussen coming of age-drama, romantische komedie en blijspel. Aan het einde van de film belanden alle betrokkenen in hetzelfde pension voor een kluchtige apotheose, gevolgd door het onvermijdelijke happy end. Dat ‘Fashion Victims’ toch de aandacht vasthoudt komt door het goede acteerwerk (met name van Selge en en Bartholomäi) en een aantal grappige en gevoelige scènes. Zoals de opmerking die Wolfgang tegen een klant maakt die zich door Steven laat vleien: “Gelooft u nu zelf dat u maat 38 heeft?” Of de verrassend ingetogen scène waarin Karsten aan zijn vader uitlegt dat hij homo is. “Dus het staat vast dat je op mannen valt?”, vraagt Wolfgang. “Ja papa, dat staat vast”, antwoordt Karsten stellig. En daarmee is voor vader en zoon de kous af. Wat voor damesmode geldt, geldt ook voor de liefde: over smaak valt niet te twisten.

Paula Koopmans