Fast & Furious 8 – The Fate of the Furious (2017)

Recensie Fast & Furious 8 CinemagazineRegie: F. Gary Gray | 130 minuten | actie, avontuur, misdaad, thriller | Acteurs: Vin Diesel, Jason Statham, Dwayne Johnson, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Ludacris, Charlize Theron, Kurt Russell, Nathalie Emmanuel, Luke Evans, Elsa Pataky, Kristofer Hivju, Scott Eastwood, Patrick St. Esprit, Janmarco Santiago, Luke Hawx, Corey Maher

De schrijvers van de ‘The Fast and the Furious’-films voelen zich blijkbaar genoodzaakt om steeds een – min of meer – originele titel te bedenken, maar waarom die moeite? Het is allemaal weinig verhelderend en het maakt de kijker toch weinig uit: als er maar waanzinnige stunts met boostende, botsende en door de lucht vliegende scheurijzers langskomen, is het halve werk al gedaan. Dan nog wat macho-gedrag erbij, brute vuistgevechten, ontploffingen, een spervuur aan (dikwijls flauwe) oneliners, een blik babes in veel te korte broekjes, en een beukende soundtrack, en je hebt een gegarandeerd box-office succes. Toch is het voor de wat meer onderscheidende kijker altijd fijn om iets van een waardig of pakkend verhaal te hebben om zich aan vast te houden. En ‘Fast & Furious 8’, de achtste episode, scoort op dat gebied helaas weinig punten. Voor een deel wordt dit goedgemaakt met een eclectische cast en een overdosis aan spektakel, maar het zorgt wel voor een net iets mindere ervaring dan de verrassend vermakelijke en effectieve ‘Furious 7’.

‘Fast & Furious 8’ begint uitstekend, met een karakteristieke exotische locatie, in dit geval Havana, Cuba, waar Dom (Vin Diesel) en zijn Letty (Michelle Rodriguez) in de bruisende, zonnige omgeving contact leggen met wat lokale autosleutelaars. Natuurlijk duurt het niet lang of Dom verzeilt in een situatie waarin hij met een onsympathieke Cubaan om zijn auto moet gaan straatracen; maar eigenlijk draait het allemaal om respect, uiteraard. Niet dat het de kijker veel zal boeien. Voor we het weten staan de mannen in hun ronkende bolides klaar voor de start terwijl een bevallige jonge dame – met een zwierig stukje stof om haar heupen dat voor een rokje moet doorgaan – met een zakdoek wappert om het startsein te geven. En weg zijn ze, en de kijker met hen. Het wordt een belachelijke, maar ook zeker een opwindende race, waar je hoe dan ook een glimlach van op je gezicht krijgt. Dit is waar de ‘Furious’-films in essentie om draai(d)en: ongecompliceerde ‘fun’, veel testosteron, en gewaagde straatraces. Dit laatste kun je heel letterlijk nemen, want de levensgevaarlijke acties die hier plaatsvinden en risico’s die worden genomen zijn te bizar voor woorden. Het maakt het wel wat moeilijk om echt mee te voelen met de personages, maar aan de andere kant is het maar goed dat de makers alles zo erg tot in het absurde doortrekken; dat de film zich zo overduidelijk in een fantastische, onrealistische wereld afspeelt. Anders zou dit nauwelijks te verantwoorden zijn geweest, helemaal gezien het tragische heengaan van ‘Furious’-hunk Paul Walker.

Toch is dit gebrek aan – enig – realisme wel een punt van aandacht. Als je ziet hoe makkelijk – en vaak zonder een schrammetje – de (hoofd)personages het meest ontzagwekkende geweld overleven, en hoe simpel ze zaken als raketten, onderzeeërs en enorme sloopkogels weten te ontwijken; en bijvoorbeeld seconden later doodleuk een selfie maken (best een grappige scène, maar dat terzijde) ontdoet dit de film van praktisch alle spanning. Gelukkig is het evengoed vermakelijk, vanwege de ‘creativiteit’ – een tornado met de hand van koers laten veranderen? Een regenbui veroorzaken met zelf rijdende auto’s? Het kan allemaal – de humor, en de leuke verzameling acteurs. Maar het doet wel wat met de betrokkenheid.

Dit laatste is ook in het geding bij het belangrijkste plotpunt in de film: het ‘overlopen’ van Dom naar de andere kant en het verraden van zijn vrienden, zijn familie met grote ‘F’. Ja, er is best een goede reden voor, maar als je ziet hoe ver Dom hierin gaat – en feitelijk hun levens op het spel zet – is het moeilijk om nog enige sympathie voor hem te voelen. Laten we maar zeggen dat het fijn is dat zo iemand geen president is. Het credo ‘we onderhandelen niet met terroristen’ zou in ieder geval zo het raam uit kunnen. De manier om Dom te laten meewerken en hem zich tegen zijn vrienden te laten keren is daarnaast niet heel origineel en de potentie die erin zit voor mooie dramatische spanning met Letty wordt ook niet voldoende benut. Met een speelduur van 130 minuten zou je zeggen dat hier wel tijd voor was.

Maar genoeg gemopper: ‘Fast & Furious 8’ biedt, laten we eerlijk zijn, ook gewoon weer heel veel vermaak. Dwayne Johnson voelt zich nu duidelijk helemaal thuis in deze filmserie en heeft weer lekkere droge opmerkingen en kan lekker overdreven met zijn spierballen rollen. Zijn worstelervaring komt ook een paar keer goed van pas in zijn vechtscènes. Vin Diesel is verbaal weer wat minder effectief maar als dreigende spierbundel en actieheld kan hij aardig meekomen met Johnson. Wat ons bij Jason Statham brengt. Fysiek wat minder imposant dan de vorige twee jongens, maar in skills en attitude doet hij weinig voor hen onder. Zijn trashtalk-momenten met Johnson zijn geestig en een actievol optreden met een baby in maxi cosi in de hoofdrol, is een onverwacht hoogtepunt. Roman (Tyrese Gibson) en Tej (Chris Bridges) zijn als vaste teamleden weer ouderwets aan het bikkelen, onder andere voor de gunsten van de aantrekkelijke hacker Ramsay (Nathalie Emmanuel, bekend ala Missandei in ‘Game of Thrones’). Maar ook Kurt Russell en zelfs ‘Dame’ Helen Mirren komen nog even langs. Zelfs een oscarwinnares voelt zich dus niet te goed voor dit soort lekkere onzin.

Wat een mooi bruggetje is naar Charlize Theron, die nog niet eens ter sprake is gekomen. Haar personage Cypher is op zichzelf niet interessant, maar met haar intensiteit en ijskoude killer-instinct, weet Theron er toch weer wat memorabels van te maken. Als een ware Bond-schurk – en met een soort blonde rasta-vlechten – onderwerpt ze iedereen aan haar wil en ruimt ze zonder mededogen haar tegenstanders uit de weg; in een film die met zijn grootse actiescènes, geheime missies en avonturen over de hele wereld ook wel wat weg begint te krijgen van de franchise rond agent 007. Niet eens zo’n verkeerd idee, Charlize als de volgende bad guy in Bond. In de tussentijd is het niet zo moeilijk om te zien wat het “lot” van “The Furious” is . Om de filmkijker met nog zeker twee – zo niet meer – films te blijven plezieren met dit soort absurd, over-de-top spektakel rond flitsende automobielen, knokkende macho’s en verleidelijke vrouwen. Op zich weinig mis mee.

Bart Rietvink

Waardering: 3

Bioscooprelease: 13 april 2017
DVD-, blu-ray- en UHD-release: 16 augustus 2017