Fast Girls (2012)

Regie: Regan Hall | 87 minuten | drama, sport | Acteurs: Bradley James, Rupert Graves, Lenora Crichlow, Lily James, Noel Clarke, Philip Davis, June Smith, Lorraine Burroughs, Tim Bentinck, Tiana Benjamin, Emma Fielding, Ignacio Guirado, Santi Scinelli, Paul Blackwell

Films over atletiek komen we niet zo gek veel tegen, maar zo rond de Olympische Spelen van 2012 in London verscheen in het Verenigd Koninkrijk de sportfilm ‘Fast Girls’ van regisseur Regan Hall. Zoals een sportfilm betaamt is ook ‘Fast Girls’ voorzien van alle mogelijke clichés. Dieptepunten, jaloezie en andere struikelblokken zorgen voor de nodige hindernissen voor de hoofdpersoon die streeft naar de overwinning op de sprint. In een dergelijke productie bepaalt de sfeer vooral het succes van de film en ‘Fast Girls’ slaagt hier goed in. En tja, het romantische zijplotje kan nu eenmaal niet in een dergelijke film ontbreken

Sprintster Shania (Lenora Crichlow) bemachtigt de laatste plek in het Britse team voor het Wereldkampioenschap atletiek. In dit team zit ook Lisa (Lily James) en tussen deze twee atleten botert het direct al niet. Wanneer Shania in aanmerking komt voor de laatste plek in het estafette-team barst de bom tussen de twee. Valt de breuk nog te repareren voordat de eigenlijke race voor de medailles start?

De wrijving tussen Shania, die na het verlies van haar moeder bij een tante logeert, en Lisa die uit een rijk gezin komt en wiens vader ook nog eens de baas van de atletiekploeg is, komt zeer goed uit de verf. Je vraagt je als kijker dan ook echt af hoe deze twee compleet verschillende zielen onderdeel van een team moeten vormen. De acteerprestaties en de chemie tussen de spelers zijn ook van een dergelijk goed niveau dat je geboeid blijft kijken. Vooral de sterke persoonlijkheid van zowel Shania als Lisa (naar beide atletes is het toch al niet heel vervelend om te kijken) zorgen voor een extra dimensie in ‘Fast Girls’.

Wat de film vooral van een erg fijne sfeer voorziet is de cinematografie en de score. Vooral de muziekkeuze, die uit veel moderne dance bestaat, zorgt voor een enorme drive van het verhaal en de eigenlijke wedstrijden.

‘Fast Girls’ is misschien niet de meest originele sportfilm uit de geschiedenis, maar mede door de prima acteerprestaties, de continue prettige sfeer die de film kent en de erg sterke combinatie van de prachtige cinematografie en muziek een zeer goede keuze voor een fijne filmavond.

Meinte van Egmond

‘Fast Girls’ verschijnt donderdag 14 februari 2013 op DVD.