Fastest (2011)

Regie: Mark Neale | 110 minuten | documentaire

Mark Neale is een MotoGP-fanaat, zoveel is duidelijk. Op zijn cv prijken de titels ‘Faster’ (2003) en ‘The Doctor, The Tornado & The Kentucky Kid’ (2006), twee zeer gewaardeerde documentaires over de wereld van het motorracen. Met het weinig origineel getitelde ‘Fastest’ uit 2011 voegt hij nog een derde film aan dat rijtje toe. Ook deze documentaire geeft een onthullend inkijkje achter de schermen van de MotoGP. Met name de beelden die geschoten zijn vanaf de motoren tijdens de GP’s zijn adembenemend, want de kijker ervaart zo de snelheid (die kan oplopen tot 350 kilometer per uur) waar de coureurs zo op kicken. Dat maakt het ook begrijpelijk waarom ze hun levens wagen en steeds maar weer sneller willen gaan en altijd maar weer willen winnen.

De hoofdrol in ‘Fastest’ is weggelegd voor superster Valentino Rossi, de Italiaanse veteraan die op weg is zijn tiende wereldtitel in de wacht te slepen. Spectaculaire beelden van de races worden afgewisseld met interviews achter de schermen. Een gruwelijke crash gooit roet in het eten voor Rossi en zijn voornaamste uitdagers, de Spanjaard Jorge Lorenzo en de Australiër Casey Stoner, liggen op de loer. Op opmerkelijke wijze weet Rossi te herstellen; eenenveertig dagen later maakt hij zijn comeback. De toewijding van deze mannen is indrukwekkend. Rossi’s jacht op zijn tiende wereldtitel vormt de rode draad in deze van adrenaline dampende film, maar Neale pakt zijn film ook nog eens vol met technische informatie over de machines, die voor motorfreaks allicht razend interessant zijn maar de ‘leek’ waarschijnlijk wat te gedetailleerd zijn. Veel aardiger zijn de beelden die hij maakte in Rossi’s geboortedorp Tavullia, waar duidelijk is hoe deze kleine man op handen gedragen wordt. Een van zijn fans verwoordt het zo: ‘Als hij rijdt, dromen we allemaal. Dan verandert alles’.

Ook de rivaliteit tussen de rijders – hoewel ze respectvol over elkaar praten – wordt boeiend in beeld gebracht. Stoner zit bijvoorbeeld nog steeds met een bepaald moment uit een race in zijn maag, waarin hij door Rossi zou zijn aangetikt. De Italiaan ontkent in alle toonaarden zijn concurrent te hebben aangeraakt. Er wordt eveneens stilgestaan bij de gevaren van de MotoGP. Wat voor blessures en verwondingen je kunt oplopen. Racen kan zelfs dodelijk zijn, daar werden we in oktober 2011 nog maar weer eens op gewezen toen de talentvolle maar nogal roekeloze Marco Simoncelli (pas 24) verongelukte op het circuit van Maleisië. De drang naar snelheid en adrenaline heeft ook zijn schaduwzijde. Racefanaat Ewan McGregor is bereid gevonden de film aan elkaar te praten en dat is een gouden greep; naar zijn prettige, Schotse tongval kun je niet lang genoeg luisteren.

‘Fastest’ heeft de vaart er goed in zitten, wat voor de nodige spanning zorgt. Deze documentaire is zeker voor liefhebbers van de MotoGP en fans van Valentino Rossi verplichte kost. Voor buitenstaanders graaft deze film wellicht af en toe te diep in op de materie. Technische termen en het heen en weer springen in de tijd (de race-opnamen dateren uit de periode 2003-2010 en Neale springt van hot naar her) maken ‘Fastest’ voor niet-ingewijden onnodig complex en lastig te volgen. Voor kenners is het genieten van een onthullend kijkje in de keuken van de MotoGP. De spectaculaire beelden van de races geven je het gevoel alsof je achterop de motor van Rossi of Lorenzo zit en geven ‘Fastest’ een extra adrenalinestoot. Boeiend, snel, spannend en inzichtelijk.

Patricia Smagge

‘Fastest’ verschijnt woensdag 13 juni 2012 op DVD.