Fear Itself: Spooked (2008)

Regie: Brad Anderson | 41 minuten | horror | Acteurs: Eric Roberts, Cynthia Watros, Jack Noseworthy, Larry Gilliard Jr., Liam James, Jake Church, Tom Edwards, Matt Kloster, Pete Seadon, Blake Dickson, Liana Shannon, Brendan Prost, Robert Feagan, Melissa Milley, Brad Kelly

Dat regisseur Brad Anderson in staat is om extreem beklemmende, indringende en zeer beklijvende films te maken, bewees de Amerikaan al met kippenvelwerken als ‘Session 9’ en ‘The Machinist’. Gitzwarte en suspenserijke prenten met een verrassende ontknoping. Ook ‘Spooked’, de tweede aflevering uit de reeks ‘Fear Itself’, is een verhaal dat het meer van de tensie dan van evocatieve bloederigheid moet hebben. Hoofdpersoon en lijdend voorwerp is Harry Siegal, een veredelde ‘Dirty’ Harry Callahan. Siegal is een keiharde smeris, een rechercheur die er niet voor terugdeinst om verdachten of ‘foute’ getuigen op een flinke afranseling te trakteren als ze zich niet bovenmatig coöperatief opstellen. Maar op een gegeven moment gaat hij de mist in als hij een verdachte tijdens een ondervraging zo zwaar toetakelt dat die komt te overlijden. Einde politiecarrière dus. Om toch aan de kost te komen en zijn speurvaardigheden nuttig te gebruiken, wordt Siegal privédetective. Een lucratief en gemakkelijk baantje voor een ex-rechercheur, zo blijkt. Maar dat verandert als een geheimzinnige vrouw hem benadert met het verzoek om haar vreemdgaande man te schaduwen. Om de klus zo onopvallend mogelijk af te handelen, neemt Siegal zijn intrek in het tegenoverliggende huis, een leegstaande bouwval. Het huis is echter verre van pluis en herbergt een duister geheim.

‘Spooked’ is in veel opzichten een klassieke spookhuisfilm. Griezelige geluiden, vreemde gedaantes die in alle denkbare kamers en hoeken van het gebouw opduiken, voorspelbare en minder voorspelbare schrikmomenten, een onthullende ontknoping, het zijn allemaal ingrediënten die ook door Anderson in ‘Spooked’ zijn verwerkt. Net zoals in ‘Session 9’ en ‘The Machinist’ speelt Anderson ook in ‘Spooked’ met thema’s als vervreemding, tragedie, demonen uit het verleden en een diepe exploratie en analyse van de duistere kanten van de menselijke ziel. Maar helaas heeft de Amerikaan gezien het korte format van ‘Fear Itself’ minder mogelijkheden om deze thema’s echt bevredigend uit te werken. Echt eng of gruwelijk wordt het zeker voor de doorgewinterde horrorfan zelden. De meest schokkende scène is waarschijnlijk die waarin een verwarde man al zijn tanden uittrekt en zijn natuurlijke gebitselementen vervangt door kogels. De acteerprestaties van Eric Roberts en Emmy-winnares Cynthia Watros vormen een duidelijk pluspunt.

‘Spooked’ is niet de beste, maar ook zeker niet de minste episode uit de reeks ‘Fear Itself’. Het is vooral een leuke prent om in de nachtelijke uurtjes bij kaarslicht eens ontspannen te bekijken.

Frank Heinen