Feast (2005)

Regie: John Gulager | 95 minuten | horror, komedie | Acteurs: Eric Dane, Navi Rawat, Balthazar Getty, Henry Rollins, Judah Friedlander, Jason Mewes, Josh Zuckerman, Jenny Wade, Judah Friedlander, Krista Allen, Duane Whitaker, Clu Gulager, Diane Goldner, Eileen Ryan, Anthony ‘Treach’ Criss, Tyler Patrick Jones, Gary J. Tunnicliffe, Mike J. Regan, Somah Haaland, Chauntae Davies, Sergo Manzo

Uit een groot aantal inzendingen voor een internetwedstrijd voor beginnende filmmakers en scenarioschrijvers hebben producenten Matt Damon, Ben Affleck en Chris Moore een project gekozen dat het onderwerp zou worden van de real life televisieserie genaamd ‘Project Greenlight’. Hierin zien we hoe een film tot stand komt. In het derde seizoen ging het om het maken van een horrorfilm. Regisseur John Gulagar was de gelukkige die een scenario mocht verfilmen. Hij kreeg de kans om de horrorfilm ‘Feast’ te maken.

Het verhaal van de film is vrij simpel, maar de uitvoering ervan is goed voor anderhalf uur horrorplezier. We zien een groep mensen in een bar, middenin de woestijn. Een bebloede man komt binnen met een dood beest in zijn handen. Hij vertelt iedereen dat ze een zware nacht te wachten staat, omdat het beest dat hij gedood heeft, niet het enige moordlustige was daarbuiten. Er zijn er nog vier onderweg. Iedereen moet samenwerken om de nacht door te komen, dus moeten ze zich schrap zetten voor een wilde, bloederige nacht.

Het goede aan deze horrorfilm is de juiste afstemming van gore en humor. De makers gaan zelfs tegen de gebruikelijk horrorclichés in. Een kind overleeft het vrijwel altijd in een horrorfilm, maar in het begin van ‘Feast’ wordt de jongste telg al uit de handen van zijn moeder getrokken en verslonden. Het bloed spat in het rond. Een schokkende, onverwachte gebeurtenis maar wel erg vermakelijk. ‘Feast’ wisselt komische momenten af met bloederige scènes. Bloed, kots en afgerukte ledematen vliegen voorbij, maar door de juiste dosering hiervan bezorgt dit alleen maar plezier.

Filmtechnisch gezien valt er best wel wat aan te merken op ‘Feast’ Regisseur Gulagar gebruikt een vrij snelle montage waardoor sommige gebeurtenissen snel aan je voorbij gaan. Bij sommige aanvallen zie je daardoor de monsters niet duidelijk. Een reden voor de snelle aaneenschakeling van beelden kan zijn om de kwaliteit van de special effects te verhullen. Hoewel dit natuurlijk niet netjes is, is het gelukkig niet al te storend.

Bij de introductie van de personages komt telkens een korte beschrijving in beeld. Personages als Hero, Grandma en Wheelchair Bound Hot Wheels zijn een aantal van de komische introducties. Daarbij hebben ze ook een geschatte levensduur erbij gezet maar er is geen garantie dat regisseur Gulagar zich daar aan houdt. Verwacht bij ‘Feast’ geen complexe verhaallijnen of veel diepgang in de personages, want dat zal je bij deze film niet vinden. Wat je wel zult zien is een waar bloedfestijn met een flinke portie humor. Een aanrader voor wie op zoek is naar een ongecompliceerde amusante horrorfilm.

Marvin Heineman