Feast (2014)

Regie: Patrick Osborne | 6 minuten | animatie, korte film, komedie, drama, familie, romantiek | Originele stemmencast: Tommy Snider, Ben Bledsoe, Katie Lowes, Brandon Scott, Adam Shapiro, Mark Allan Stewart

Disney short ‘Feast’ gaat over de schattige Boston terriër Winston, die als puppy op straat gevonden wordt terwijl hij frietjes eet. De koddige pup wordt geadopteerd door een jongen. Winston blijkt dol op lekker eten. Frietjes, brokjes, een gebakken eitje, spaghetti met tomatensaus én gehaktballetjes, pizza… Alles verorbert Winston met evenveel enthousiasme. Op de achtergrond zien we Winstons baasje ouder worden. Hij wordt verliefd op een meisje en krijgt een relatie met haar. Dat heeft zijn weerslag op Winston, die met lede ogen aanziet hoe nouveau cuisine maaltijden de overheerlijke volgestouwde borden vervangen.

Het is moeilijk om te kiezen wat meer indruk maakt; het visuele aspect van ‘Feast’ – de film is in prachtige tinten gemaakt en fantastisch geanimeerd, of het humoristische, herkenbare en ontroerende verhaal dat verteld wordt. De humor zit ‘m vooral in de uitdrukkingen van Winston; hij is natuurlijk een hond, met alle karakteristieke trekjes, maar kan tegelijkertijd ook hele menselijke gezichtsuitdrukkingen hebben, als hij bijvoorbeeld iets voorgeschoteld krijgt wat hij niet lust (komt slechts één keer voor!).

Door de maaltijden van de hond op de voorgrond te plaatsen, schept regisseur Patrick Osborne een uniek uitgangspunt, wat ‘Feast’ uiterst origineel maakt. Het feit dat ‘Feast’ dialoogloos is, zijn we al iets meer gewend, maar het werkt hier uitstekend. ‘Feast’ werd vertoond in de bioscoop voor aanvang van ‘Big Hero 6’ en net als diens grote broer mocht bij de Oscaruitreiking in 2015 ook ‘Feast’ met een gouden beeldje naar huis, die voor beste korte animatiefilm. Als er één film zijn naam recht doet, is het deze wel. ‘Feast’ is een feest om te zien en herzien.

Monica Meijer

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 11 februari 2015
Blu-ray-release: 24 juni 2015