Fei Fei en de maan – Over the Moon (2020)

Recensie Fei Fei en de maan CinemagazineRegie: Glen Keane, John Kahrs | 95 minuten | animatie, avontuur, musical | Originele stemmencast: Cathy Ang, John Cho, Ruthie Ann Miles, Glen Keane, Brycen Hall, Edie Ichioka, Greg Watanabe, Sandra Oh, Robert G. Chiu, Margaret Cho, Kimiko Glenn, Artt Butler, Irene Tsu, Clem Cheung

De 12-jarige Fei Fei woont met haar vader in een romantisch Chinees dorpje, zo eentje met drijvende lotusbloemen, kleurige lampionnen en pittoreske huisjes. Erg happy is Fei Fei niet. Haar moeder is vier jaar geleden overleden en nu komt haar vader aanzetten met een nieuwe vriendin. Erger nog, die nieuwe vlam heeft een superdruk zoontje, die beweert door muren heen te lopen en die een kikker heeft als huisdier.

Dat is allemaal wat veel gevraagd voor een 12-jarige, maar Fei Fei is niet van het type dat bij de pakken neerzit. Om haar leven op orde te krijgen besluit ze naar de maan te vliegen, voor een bezoek aan een maangodin waarover haar moeder vroeger vertelde. Dus bouwt ze een raket en vliegt naar de maan, maar daar komt ze er achter dat haar superdrukke stiefbroertje als verstekeling is meegereisd. Ze ontdekt bovendien dat de maan niet saai en grijs is, maar een kakelbonte fantasiewereld waar de vreemdste wezens leven.

Mocht het nog niet duidelijk zijn: ‘Fei Fei en de maan’ (‘Over the Moon’) is een animatie die veel van Disney heeft afgekeken. Met een dapper hoofdpersoontje, dieren als sidekick, heel veel liedjes (van weeïge zwijmelliedjes tot K-pop), suikerzoete scènes en opgewekte humor. Ook volgt ‘Fei Fei en de maan’ een trend die goed bij de tijdsgeest past. Net als in ‘Up’ en ‘Inside Out’ is de thematiek nogal serieus; ondanks alle lol gaat ‘Fei Fei en de maan’ over verlies en rouw. Uiteraard is de film nooit topzwaar, maar de ondertoon wordt al wel in de eerste minuten gezet.

Qua animatie en (prima) cast verrast deze Chinees-Amerikaanse coproductie. De cast bestaat grotendeels uit Aziatische Amerikanen en veramerikaanste Aziaten, waaronder John Cho, Cathy Ang en Sandra Oh. De animatie verschilt per acte. In het dorpje zijn de lijnen strak en de kleuren redelijk natuurgetrouw. De maan is een ander verhaal. Daar zijn de kleuren van het snoepwinkelachtige soort, met een voorkeur voor fluorescerend. Lijnen zijn er nauwelijks (behalve van de personages), waardoor het geheel er bijna vloeibaar uitziet. Heel fraai is het niet, maar het geeft de scènes op de maan wel iets feestelijks.

Ondanks de iets te aanwezige Disney-elementen, is ‘Fei Fei en de maan’ verder prima te genieten. Niet heel origineel, niet overdreven hoogstaand, maar meer dan genoeg kwaliteit voor een lieve en grappige animatie. En dat voor een film over rouw.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

VOD-release: 23 oktober 2020 (Netflix)