Felix, op zoek naar de schat van M. – Félix et le trésor de Morgäa (2021)

Recensie Felix, op zoek naar de schat van M. CinemagazineRegie: Nicola Lemay | 85 minuten | animatie, avontuur | Nederlandse stemmencast: Julius de Vriend, Linda Verstraten, Leo Richardson, Jonathan Demoor, Sjoerd Oomen, Remi de Smet, Daphne Flint, Rosalie de Jong, Jelle Amersfoort, Ivan Pecnik, Isabel Commandeur

De Canadese Nancy Florence Savard richtte aan het begin van de 21e eeuw haar eigen animatiefilmproductiemaatschappij 10th Ave Productions op, met als doel aansprekende en originele animatiefilms te maken voor een familiepubliek over de hele wereld. Het duurde maar liefst twaalf jaar voor het in Quebec gevestigde 10th Ave Productions zijn eerste CGI-animatiefilm lanceerde. ‘De legende van Sarila’ (2013) was de eerste 3d-animatiefilm die volledig in Canada werd geproduceerd en gefinancierd. Bijzonder aan de film was dat de gewoonten en gebruiken van de Inuit, de oorspronkelijke bewoners van Noord-Canada en Groenland, de inspiratiebron vormden voor het verhaal. Daarmee liet Savard direct zien dat ze oog heeft voor tradities en culturen die anders misschien niet aan bod zouden komen, maar daar wel haar eigen draai aan durft te geven. Met haar eerste film sleepte ze direct vele prijzen in de wacht, waaronder de Birks Diamond Tribute, een speciale prijs voor de vrouw die zich dat jaar het best heeft weten te onderscheiden in de filmindustrie. Na ‘De legende van Sarila’ volgden ‘Haan Doodle-Doo’ (2014) en ‘Missie Kathmandu: de avonturen van Nelly en Simon’ (2017); ook met die films weet Savard zichzelf in de schijnwerpers te zetten.

En nu is er ‘Felix, op zoek naar de schat van M.’ (2021), een film die uitgebracht middenin de coronapandemie, maar desondanks ’toen het weer mocht’ talloze Canadese gezinnen naar de bioscopen wist te trekken. Aan de basis van de film ligt een origineel idee van regisseur Nicola Lemay, die er niet direct een film in zag maar door Savard overgehaald werd het toch te proberen. Ze sloeg de handen ineen met scenarioschrijver Marc Robitaille om een gedegen script op papier te zetten. Dat Savard het serieus aan wilde pakken, blijkt wel uit het feit dat ze speciaal voor deze film een animatietak van haar productiehuis oprichtte, de samenwerking zocht met vijf andere studio’s in Quebec en meer dan tweehonderd mensen aan het werk zette. Het duurde ruim twee jaar om de film te voltooien en er kwam nog een pandemie tussendoor, maar het resultaat mag er zijn. Savard wilde graag een film uit haar eigen Quebec maken en dat is gelukt. “Het verhaal speelt zich af in de unieke setting van Îles de la Madeleine, met zijn torenhoge roestkleurige duinen en iconische vuurtorens die zeilers naar veiligheid leiden”, aldus Savard. Veel informatie kwam van art-director Philippe Arseneau, wiens ouders al jaren op een van de eilanden wonen.

Centraal in de film staat de twaalfjarige Felix, een avontuurlijke jongen die samenwoont met zijn moeder en babyzusje. Zijn vader ging twee jaar geleden de zee op en sindsdien heeft niemand hem meer gezien of iets van hem gehoord. Voor zijn moeder is de constante zorg voor haar kinderen best zwaar en dus wil ze er graag even een paar dagen tussenuit. Ze vraagt haar zus om op de kinderen te passen, maar Felix heeft andere plannen. Hij is er heilig van overtuigd dat zijn vader nog leeft en gaat, onder het mom van een smoesje, er stiekem op uit om hem te zoeken. Hij wordt daarbij geholpen door de gepensioneerde zeeman Tom. Ook kat Boeffie, die een identiteitscrisis doormaakt en denkt dat hij een hond is, en Squawk, Toms eenbenige papegaai, gaan mee op avontuur. Gezamenlijk trotseren ze de woeste wateren om aan te komen op het eiland waar zijn vader naartoe zou zijn gegaan. De megalomane Morgäa, die een verborgen schat in bezit heeft die mensen eeuwige jeugd schenkt, zwaait de scepter over het eiland. Laat zij nou net een oude bekende zijn van Tom…

‘Felix, op zoek naar de schat van M.’ combineert vrolijke, kleurrijke en koddige animaties met een nauwgezet oog voor detail voor de planten- en dierenwereld en het landschap van Quebec. Het is duidelijk dat de makers overlopen van liefde voor de streek waar ze vandaan komen. De animaties zijn niet zo levensecht of aai- of tastbaar zoals we dat van bijvoorbeeld Disney/Pixar kennen, maar maakt juist gebruik van uitvergrotingen. Figuren met heel grote, uitstekende neuzen bijvoorbeeld. Of juist met hele dunne beentjes. Dat wat vervreemdende uiterlijk van de personages leidt overigens niet af van de thematiek: de makers van ‘Felix, op zoek naar de schat van M.’ hebben duidelijk de geborgenheid van het gezin hoog in het vaandel staan. Felix verlangt naarstig naar het weerzien met zijn vader, van wie hij overtuigd is dat hij nog leeft, ook al heeft hij hem twee jaar niet gezien. Een andere boodschap die Savard en co. willen uitdragen is dat eeuwige jeugd een illusie is. Omarm het ouder worden zoals kapitein Tom dat doet. Met Felix heeft 10th Ave een innemende jonge held gecreëerd, waarmee kinderen zich zonder al te veel moeite kunnen identificeren. Overigens is al een vervolgfilm met Felix in de hoofdrol aangekondigd.

Als we dan toch een minpuntje mogen noemen: de grapdichtheid had nog wel wat hoger kunnen liggen. De lolligheid komt nu vooral van de dierlijke sidekicks, maar daar had meer ingezeten. Maar verder is ‘Felix, op zoek naar de schat van M.’ een originele, charmante en vrolijke animatiefilm waar het hele gezin plezier aan zal beleven.

Patricia Smagge

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 16 februari 2022
VOD-release: 16 juni 2022