Ferdinand (2017)

Recensie Ferdinand CinemagazineRegie: Carlos Saldanha | 108 minuten | animatie, avontuur, komedie, familie, fantasie | Nederlandse stemmencast: Rico Verhoeven, Plien van Bennekom, Vlinder Kamerling, Rutger ‘Furtjuh’ Vink, Mike Weerts, Charlie Luske en Johnny Kraaijkamp Jr. | Originele stemmencast: John Cena, Kate McKinnon, Gina Rodriguez, Bobby Cannavale, David Tennant, Anthony Anderson, Daveed Diggs, Gabriel Iglesias, Flula Borg, Sally Phillips, Boris Kodjoe, Jerrod Carmichael, Raúl Esparza, Karla Martínez, Miguel Ángel Silvestre

Het jeugdboek ‘Het verhaal van Ferdinand’ van de Amerikaanse schrijver Munro Leaf is jarenlang verbannen geweest in diverse landen. Leaf schreef het verhaal, over een stier die liever tussen de bloemen ligt dan de matadoren bevecht in de arena, in 1936 in een opwelling – met als voornaamste doel zijn goede vriend Robert Lawson, een aspirant-illustrator, een kans te geven om door te breken bij het grote publiek. In de VS gingen de boekjes de jaren daarna als warme broodjes over de toonbank; in het topjaar 1938 werden er zelfs meer exemplaren van ‘Het verhaal van Ferdinand’ verkocht dan van ‘Gone with the Wind’! Maar de wereld was in de greep van het opkomende fascisme en een stier die weigert te vechten, dat riekt bij types als Franco en Adolf Hitler uiteraard naar anarchisme, pacifisme en zelfs communisme. Een kinderboek als bron van het kwaad… Het zegt meer over de tijd waarin het boekje verscheen, dan over de inhoud ervan. Maar het politieke klimaat van die tijd heeft er wel voor gezorgd dat Leafs jeugdklassieker pas in 1975 – na de dood van Franco – in Spanje uitgebracht werd. En dat terwijl het verhaal zich afspeelt in Spanje en een typisch Spaanse traditie centraal staat, het stierenvechten.

Al in 1938 maakte Walt Disney het korte filmpje ‘Ferdinand the Bull’, in een stijl die vergelijkbaar is met de ‘Silly Symphonies’. Het filmpje leverde hem een Oscar op voor beste korte animatiefilm. Bijna tachtig jaar later komt 20th Century Fox Animation, in samenwerking met Blue Sky Studios (die onder meer verantwoordelijk is voor de ‘Ice Age’- en ‘Rio’-films) met een 106 minuten durende animatiefilm die Ferdinand de stier nieuw leven moet inblazen. De Braziliaan Carlos Saldanha, betrokken bij vrijwel elke film uit de stal van Blue Sky, werd erbij gehaald om ‘Ferdinand’ (2017) te regisseren. Voor de stemmencast werden onder anderen John Cena, Kate McKinnon, Anthony Andersen, David Tennant, Bobby Cannavale en Gina Rodriguez gecontracteerd. In de Nederlandse versie maakt de Brabantse kickbokskampioen Rico Verhoeven zijn filmdebuut; hij spreekt de stem in van Ferdinand. Daarnaast zijn onder anderen Plien van Bennekom, Vlinder Kamerling, Rutger ‘Furtjuh’ Vink, Mike Weerts, Charlie Luske en Johnny Kraaijkamp Jr. te horen.

Het lot van een stier in Spanje ligt bij zijn geboorte al vast: of je wordt geselecteerd om de stierenvechters te bekampen in de Arena, óf je eindigt in het slachthuis. Dat weet je jonge Ferdinand allemaal nog niet. Terwijl de andere stiertjes op de Casa del Toro ervan dromen ooit uitverkoren te worden om tegen de grote matadoren te vechten, ruikt Ferdinand liever aan kleurige en geurige bloemetjes. Van vechten moet hij helemaal niks hebben. Op een dag wordt zijn vader door een stierenvechter uitgekozen. Ferdinand is trots en blij voor hem, maar als zijn vader niet meer terugkomt, wordt het ’t jonge stiertje te heet onder de voeten. Ferdinand ontsnapt en wordt gevonden door het lieve meisje Nina en haar vader. Op een gemoedelijk boerderijtje en een erf vol bloemen groeit het kleine stiertje op tot een rund van indrukwekkende proporties. Nu hij zo groot is geworden, kan hij zich maar beter niet meer vertonen op het jaarlijkse bloemenfestival, want wie hem niet kent ziet niet direct hoe lief hij is. Maar Ferdinand is eigenwijs en gaat toch. Met alle gevolgen van dien…

Ferdinand wordt gevangen en teruggebracht naar Casa del Toro, waar zijn oude vrienden inmiddels ook volwassen zijn geworden en nog altijd hopen ooit een keer te worden uitgekozen voor het stierenvechten. Ferdinand maakt kennis met Lupe, een afzichtelijke geit die zich gespecialiseerd heeft in het klaarstomen van de stieren voor hun ‘grote dag’. Ferdinand heeft inmiddels in de gaten dat er voor een stier hoe dan ook geen fijne afloop is; ofwel worden ze door de stierenvechter in de arena doodgestoken (want de stier wint natuurlijk nooit), ofwel krijgen ze een enkeltje slachthuis. Nu moet hij de andere stieren daar nog van zien te overtuigen. Want alleen als ze samenwerken, maken ze kans om aan hun lot te ontsnappen.

‘Ferdinand’ is een tijdloos verhaal over een universeel thema: wees wie je wil zijn, ook al is dat niet degene die anderen verwachten dat je bent. Hoewel het bronmateriaal inmiddels ruim tachtig (!) jaar oud is, is dit thema met het oog op de genderdiscussie nog altijd opmerkelijk actueel. Het is knap hoe Saldanha en zijn crew zo’n imposante stier zo aandoenlijk en aaibaar hebben weten te maken. Daarbij werd een hele stoet aan nevenfiguurtjes gecreëerd. Naast de hysterische geit Lupe en de andere stieren zien we onder meer ook een drietal met Duits accent toebedeelde showpaarden en drie inventieve vrolijk gekleurde egeltjes, die een cruciale rol spelen in de ontsnapping uit Casa del Toro. De animaties zijn koddig, vrolijk en treffend en er zit een aantal sterke grappen in de film. Zo belandt de arme Ferdinand tijdens zijn vlucht voor de woedende meute in een porseleinwinkel die gerund wordt door een kippig oud vrouwtje. Ook de dance-off tussen de stieren en de paarden is hilarisch. Wellicht had er met de muziek meer gedaan kunnen worden, want op de onvermijdelijke ‘Macarena’ en het liedje van de Colombiaanse zanger Juanes bij de aftiteling kunnen we de soundtrack niet bepaald cultureel verantwoord noemen.

‘Ferdinand’ is een sympathieke animatiefilm die aangenaam wegkijkt en een warme boodschap verkondigt. Gevoelige kinderzieltjes kunnen het confronterend vinden dat de stieren wellicht eindigen in het slachthuis (er is zelfs een scène in het abattoir), maar prent je kind vooral in dat het allemaal wel goed komt – het is tenslotte een kinderfilm.

Patricia Smagge

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 20 december 2017
Digital download-release: 30 maart 2018
VOD-release: 16 april 2018
DVD- en blu-ray-release: 18 april 2018