Fergie de kleine grijze tractor en de dansende geit – Gråtass – Gøy på landet (2016)

Recensie Fergie, de kleine grijze tractor en de dansende geit CinemagazineRegie: Peder Hamdahl Næss | 71 minuten | familie | Acteurs: Elias Søvold-Simonsen, Stein Winge, Jeppe Beck Laursen, Dagny Backer Johnsen, Hugh Gormley, Kari Ann Grønsund, Miriam Keegan, Hege Schøyen

Televisieseries, films, cd’s, boeken, theatershows, allerhande merchandise en zelfs een eigen pretpark in Stavanger; in Noorwegen is het kleine grijze tractortje Fergie – of ‘Den lille traktoren Gråtass’, zoals hij daar genoemd wordt – een ware held. In 1995 lanceerde Fantasi-Fabrikken A/S, producent van televisieseries, strip- en kinderboeken, een reeks rond een kleine grijze tractor die tot leven komt. Het figuurtje werd gemodelleerd naar het type Ferguson TE20, dat ontworpen werd door Harry Ferguson, tussen 1946 en 1956 van de band rolde en nu nog altijd gebruikt wordt in de landbouw. De bijnaam van de tractor is ‘Little Grey Fergie’, en zo wordt zijn filmische evenknie dus ook genoemd. De avonturen die Fergie beleeft spelen zich af op en rond de boerderij van grootvader, die samen met en sympathieke maar nogal klungelige Govert en boerenknecht Inge de zorg voor de dieren op zich heeft genomen. Sinds in 1998 de eerste aflevering op de Noorse buis te zien was, is de populariteit van Fergie tot grote hoogten gestegen en ook in de landen buiten Noorwegen timmert het kleine grijze tractortje aan de weg.

De eerste speelfilm ‘Gråtass – Hemmeligheten på gården’ verscheen in 2004; inmiddels zijn we aanbeland bij de vierde film ‘Gråtass Gøy på landet’ (2016), die in Nederland wordt uitgebracht onder de titel ‘Fergie, de kleine grijze tractor en de dansende geit’. Stadsjongen Gustav (Elias Søvold-Simonsen) gaat met zijn familie op vakantie naar het platteland. Al gauw maakt hij kennis met Inge (Dagny Backer-Johnsen) en beleeft hij een zomer om nooit te vergeten (zijn familie zien we wonderbaarlijk genoeg niet meer terug na de eerste paar minuten…). Inge neemt hem mee naar de boerderij van grootvader (Stein Winge) en Govert (Jesper Beck Laursen), die weer eens bezig is de gekste dingen uit te vinden. Ook maakt Gavin kennis met Fergie, het vriendelijke tractortje met lichtgevende oogjes. Samen zorgen ze voor een ondeugend jong geitje, dat ze Houdini noemen omdat het steeds ontsnapt. Grootvader is druk in de weer met de voorbereidingen voor de jaarmarkt. Hij wil de sluwe buurvrouw Hildegard (Kari Ann Grønsund) verslaan bij de groentekweekwedstrijd. Maar Houdini heeft honger en heeft het gemunt op opa’s kampioenskomkommer. Het is aan Gustav en de anderen om opa te helpen tóch de wedstrijd te winnen.

In ‘Fergie’ beleven de hoofdrolspelers heel onschuldige avonturen, wat de film zeer geschikt maakt voor de allerjongste kijkers. Niet voor niks sleepten de makers in 2016 de Cinekid Publieksprijs in de wacht. De film zit vol gimmicks die de allerjongsten doen lachen: Govert die constant aan het eten is, de dorpskapster die beweert geheimpjes te bewaren maar het direct doorvertelt aan de eerste de beste klant, de oudere dame die maar niet tevreden wil zijn met haar zojuist aangemeten kapsel. Grappig is ook de knipoog naar het westerngenre, met als mooiste voorbeeld de ‘Mexican standoff’ tussen grootvader en de buurvrouw, compleet met bijpassende muziek en camerahoeken. Maar boven alles is ‘Fergie’ een bescheiden romantische verheerlijking van het boerenleven, teruggebracht tot proporties waar kinderen eenvoudig mee uit de voeten kunnen. Niets ingewikkelds, geen zware thema’s en met weinig subtiel acteerwerk, maar daar gaat het in dit soort films ook niet om. ‘Fergie’ is kneuterig en lief, een tikkeltje nostalgisch en vermakelijk voor met name de allerkleinsten.

Patricia Smagge

Waardering: 3

DVD-release: 28 juni 2018