Fergie de kleine grijze tractor – Gråtass får en ny venn (2011)

Regie: Trond Jacobsen | 80 minuten | familie | Acteurs: Joachim Berg, Tiril Heide-Steen, Ole-Kristian Lima, Dan Robert Thorsen    

Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd door de Ier Harry Ferguson een nieuw soort trekker uitgevonden, de Ferguson TE-20. Ferguson kreeg wereldwijd succes met zijn uitvinding en de tractor kreeg in elk land een bijnaam. Het Noorse bedrijf Fantasy Factory bedacht in de jaren negentig een heel universum rondom een van deze nog altijd bij boeren geliefde trekkers, Fergie. Fergie is een bijzondere trekker: hij lééft namelijk. Dat kun je zien aan zijn ogen die bewegen. In Noorwegen schijnt Fergie behoorlijk populair te zijn, wellicht te vergelijken met Thomas de trein of Bob de Bouwer in andere Europese landen. Naast een tv-serie bracht Fantasy Factory ook een kledinglijn, kinderboeken, cd’s en speelgoed uit. Het ‘Fergie de kleine grijze tractor’ (‘Gråtass får en ny venn’ – letterlijk vertaald: Fergie krijgt een nieuwe vriend) is de eerste film die Nederlandse kinderen laat kennismaken met de vriendelijke held op wielen, maar het is niet de eerste film over Fergie. Het is de opvolger van ‘Hemmligheten på gården’ (2009).

De oude tractor Fergie is gelukkig op de boerderij waar hij woont, samen met Govert, opa en Inge. Toch is hij af en toe wel eenzaam, hij is namelijk de enige levende machine op de boerderij en niemand kent zijn geheim. Hij weet Govert zover te krijgen dat hij de bouwtekeningen van zijn oudoom gaat gebruiken voor een uitvinding: een levende vogelverschrikker. Fergie hoopt zo dat hij een vriendje krijgt, maar wanneer blijkt dat de uitvinding van Govert, Clunky, zo goed gelukt is, dat Govert Fergie helemaal vergeet, heeft de grijze trekker al snel spijt.

Ondertussen maken we kennis met twee louche schroothandelaren, Hubert en Hyronymus, die hun zinnen hebben gezet op de levende traktor. Gelukkig zijn ze niet al te snugger en weet Fergie hen steeds te slim af te zijn. Govert besluit om met Clunky mee te doen aan de uitvinderswedstrijd op de jaarmarkt en Inge en opa gaan er samen een liedje zingen. Maar ook de twee onnozele boeven bezoeken de jaarmarkt en verschuiven hun aandacht van Fergie naar Clunky. Zal Fergie de vogelverschrikker redden uit handen van deze twee dieven of niet? Want zonder Clunky zal alles immers weer worden zoals vroeger…

‘Fergie de kleine grijze tractor’ heeft een nostalgische uitstraling. Hoewel de film recentelijk gemaakt is, ademt de prent een jaren 70 sfeertje uit. Misschien heeft dat met de landelijke Noorse setting te maken, waar de guitig ogende Inge in een tuinbroek en met twee paardestaartjes rondloopt. Veel budget was blijkbaar niet voor handen, want de spaarzame special effects zien er amateuristisch uit. Het acteerwerk, wat hier neer komt op overdreven gezichtsuitdrukkingen, is van het kaliber ‘leuk voor de kleintjes, hinderlijk voor volwassenen’. De boeven zijn de clichématige stuntels en boezemen geen angst in. Wellicht dat jonge kijkers nog wel om hun slapstick capriolen kunnen lachen, maar vanaf een jaar of acht zal ‘De kleine grijze tractor Fergie’ afgedaan worden als te kinderachtig. Scandinavië staat over het algemeen bekend als leverancier van kwaliteitsjeugdfilms, maar ‘Fergie’ valt daar helaas niet onder. Het verhaal is te mager om gedurende de hele speelduur te blijven boeien. Aardig vermaak voor kinderen die iets met het leven op de boerderij hebben, maar niet per se een aanrader.

Monica Meijer