Ferry (2021)

Recensie Ferry CinemagazineRegie: Cecilia Verheyden | 106 minuten | actie, misdaad, thriller | Acteurs: Frank Lammers, Elise Schaap, Huub Stapel, Raymond Thiry, Monic Hendrickx, Bram Blankestijn, Maarten Heijmans, Ergun Simsek, Huub Smit, Juliette van Ardenne

De voor het streamingplatform Netflix gemaakte tv-serie “Undercover” revalideerde de carrières van Frank ‘Jumbo’ Lammers en Elise Schaap. Volkomen terecht, want de misdaadshow zat goed in elkaar, was spannend en was een sterk staaltje van goede casting. Lammers was fenomenaal als de gezette en joviale Ferry Bouman. De op het eerste oog ietwat sullige man bleek een gewetenloos crimineel te zijn die er nogal schimmige praktijken op nahield. Net als Tony Soprano eigenlijk. Door met je verwachtingspatroon te spelen – Lammers in onooglijke Hawaii-shirt lijkt niet gevaarlijk, maar is dat dus wel – ontstaat een interessante combinatie. Na de tv-serie werd het tijd voor een prequel in de vorm van een film. ‘Ferry’ laat zien hoe onze antiheld uitgroeide van loopjongen tot zelfstandig drugsdealende campingkingpin.

‘Ferry’ speelt zich af in 2006. De in Amsterdam woonachtige Brabantse Bouman werkt voor hasjbaron Brink (Huub Stapel). Ferry beschouwt deze drugsdealer als een vaderfiguur. Als de zoon van Brink tijdens een overval zwaargewond raakt, beveelt palief Ferry om uit te zoeken wie verantwoordelijk is voor deze daad. Het spoor leidt naar een groep Tilburgers die zich verschuilen op een Belgische camping. Ferry reist af naar het Zuiden en wordt geconfronteerd met zijn verleden. Zo komt hij in contact met zijn van hem vervreemde zus (Monic Hendrickx) en dat valt niet mee. Goed nieuws komt er in de vorm van Daniëlle van Marken (Schaap). Tussen deze ietwat naïeve campingbewoonster en Ferry ontstaat een romance.

Voor de fans van “Undercover” is ‘Ferry’ verplichte kost. Deze film is vlot gemonteerd, geeft meer inzicht in het verleden van de crimineel en is bij vlagen ontroerend en spannend. Lammers is geweldig in de titelrol en geeft Ferry een hart. Dit is geen frisse kerel, maar wel een echt mens van vlees en bloed. De rol is erg fysiek en Lammers acteert veel met gezucht, gekreun en gesteun. Omdat zijn personage geen prater is, moet Lammers het van zijn lichaamstaal hebben. Ook Schaap is goed op dreef en de chemie tussen haar en Lammers is erg goed. De ontluikende liefde tussen hen is mooi in beeld gebracht en overtuigt.

De actiescènes zij ook mooi geregisseerd en ogen rauw en realistisch. Verwacht geen mooie vechtscènes, maar lompe geweldsuitbarstingen waar mensen alles op alles zetten om zichzelf te verdedigen. Deze passages zijn kort en ruw. Het enige onderdeel waarop ‘Ferry’ minder scoort, is de weergave van accenten. Lammers en Schaap zijn consistent, maar Hendrickx bijvoorbeeld zwalkt nogal. Ook Stapel overtuigt niet als ras-Amsterdammer. Als je daar weinig moeite mee hebt, is er geen enkele reden om deze toffe thriller niet te bekijken. ‘Ferry’ geeft het titelpersonage meer diepgang en dat is meer dan welkom.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3.5

VOD-release: 14 mei 2021 (Netflix)