Fetching Cody (2005)

Regie: David Ray | 87 minuten | drama, komedie | Acteurs: Jay Baruchel, Sarah Lind, Jim Byrnes, Lucas Blaney, Neil Denis, Liam McGuigan, Chilton Crane, Nicole Muñoz, Robert Kaiser, Barclay Hope, Angela Moore, Jessica McLeod, Kyla Anderson, Peter Hanlon, Art Kitching, Morgon Brayton, Colin Foo, Manoj Sood, Ashley Whillans, Caroline Chan, Ken Jones, Josh Hayden, Dog Messer

‘Fetching Cody’ wordt veelal vergeleken met de Duitste film ‘Lola Rennt’. Ook in ‘Fetching Cody’ staat het ongedaan maken van fouten in het verleden om zo een huidige situatie op te lossen centraal. Hierbij houdt al snel de vergelijking op. Waar ‘Lola Rennt’ vooral een audiovisueel genot is, is ‘Fetching Cody’ vooral humor.

Dit is vrij opvallend voor een film die eigenlijk gebaseerd is op een zeer zwaar milieu: de hoofdpersoon is een drugsdealer en verslaafde en zijn vriendin is een hoer. Toch is de film zeer humoristisch, en dat vooral omdat de film nergens pretendeert sociaal commentaar te geven of de problemen van dit soort mensen onder het ligt te brengen. ‘Fetching Cody’ maakt vooral gebruik van deze achtergrond om z’n verhaal te vertellen, waar op zich niets mis meer is, zo laat de film goed zien.

De film draait om de drugverslaafde Art (Jay Baruchel) die zijn vriendin op een dag bewusteloos in haar huis aantreft. Hierop probeert hij op elke mogelijke manier haar beter te krijgen, en eindigt bij de zwerver Harvey die beweert dat hij een tijdmachine in de vorm van een stoel heeft gevonden.

De humor die de film gebruikt zijn vooral grappige situaties en oplossingen. Daarnaast is het een genot om te zien hoe Art op situaties reageert. Waar normale mensen niet uit zouden komen, lost Art, die de gehele film onder invloed staat van een of andere partydrugs, het in een handomdraai op door middel van simpele maar effectieve oplossingen. Dat simplisme van Art maakt van hem daarnaast ook een zeer sympathiek karakter.

Ook de manier waarop het tijdreizen gebruikt wordt is grappig en goed uitgedacht. Zo probeert Art te achterhalen waarom Cody in de eerste plaats in deze situatie terecht is gekomen en eindigt opeens in het verleden waar Cody wel in een hele vervelende situatie verkeert.
En waar in de eerste plaats het tijdreizen geen effect lijkt te hebben, blijkt het of wel degelijk effect te hebben of juist vanwege een goede reden niet te werken.

Jay Baruchel komt goed over als de drugsverslaafde Art. Hij speelt de rol enthousiast en, hoewel er een komische noot aan zit, ook vrij realistisch. Daarnaast zijn de andere acteurs, zoals Sarah Lind die Cody speelt en Jim Byrnes die de zwerver Harvey speelt, ook goed bezig.

‘Fetching Cody’ is een leuk debuut van de filmmaker David Ray. Veel humor en onverwachte plotontwikkelingen maakt het een film die zeker het zien waard is. Het is dan ook zeer een verrassing wat deze regisseur in de toekomst zal presteren.”

Bertine van Hövell