Feuten het feestje (2013)

Regie: Lourens Blok | 80 minuten | drama, thriller | Acteurs: Manuel Broekman, Tim Murck, Hanna Verboom, Ruben Brinkman, Anna Speller, Jurjen van Loon, Daniel Cornelissen, Evita Rozenberg, Teun Kuilboer, Marcel Musters, Steef Cuijpers, Rachid Finge, Jan Paul Grootentraast, Tom Jansen, Judith Noyons, Thijs Steenkamp, Jorik van der Veen, Jochum van der Woude, Willem Voogd

Waarom de makers van de aardige corpsballenserie “Feuten” besloten om een film te maken, mag na het zien van het resultaat een raadsel heten. Na slechts tachtig minuten is niet alleen het studentenfeestje uit de hand gelopen, maar wankelt ook ‘Feuten het feestje’ op zijn laatste beschonken benen.
“Feuten” is een tv-serie over het Amsterdamse studentencorps H.S.C. Mercurius en toont in volle glorie het brassende bestaan van de leden: zuipen, seks, vernederingen, humor en kameraadschap. Het portret van deze Nederlandse traditie is voor zowel aanbidders als haters ervan aangenaam vertier. Helaas is in de film van dit alles nauwelijks iets terug te vinden.

De hoofdrolspelers uit de serie zijn namelijk geen lid meer, maar burgers met een baan een sleurende relatie die impulsief besluiten om nog een keer een feestje te bezoeken: het inschrijffeest voor nieuwe leden. Dit is een ongelukkig gekozen uitgangspunt. Juist in het dagelijkse reilen en zeilen van het studentencorps zit de kracht van de serie, maar door de acteurs buiten dat studentenleven te plaatsen, ontbreekt die dynamiek volledig. Het is ook onduidelijk waarom ‘Feuten het feestje’ zo graag wil aansluiten op het lopende verhaal uit de serie. Is een film niet juist een kans om boven die verhaallijn te gaan staan en aspecten meer uit te werken?

Toch mogen we blij zijn dat de vaste acteurs in ieder geval opdraven, want behalve de oud-leden zien we ook twee aspirant-leden: Lieve (type corpsmeisje dat meteen op een oud-lid duikt) en Elias (type ‘ik ben tegen het corps’, maar die zich gaandeweg ontwikkelt tot koorknaap). Waar het spel van de vaste acteurs in ieder geval prima is, hebben de nieuwkomers duidelijk moeite een aanvaardbaar niveau te halen.

De twee komen terecht in een bizarre verwikkeling van de vereniging met de politie. Een klein akkefietje leidt namelijk tot een ongeloofwaardige belegering van de sociëteit. Het is veelzeggend dat dit de meest onverwachte ontwikkeling in de film is.

Want het grootste probleem van ‘Feuten het feestje’ is het totale gebrek aan originaliteit. De clichés vliegen je om de oren en de verhaallijnen zijn zo abominabel zwak, dat je je afvraagt of er überhaupt over is nagedacht. Natuurlijk moet je een film als ‘Feuten het feestje’ niet te serieus nemen, maar mag er alsjeblieft iets pit in zitten? Mag een plot eens worden uitgewerkt in plaats van routinematig worden afgeraffeld? En moet een politieagent echt als een domme gefrustreerde lul worden neergezet?

‘Feuten het feestje’ lijkt vooral gemaakt voor fans van de serie en zij vinden het misschien leuk om hun helden Wagtmans, de Ruyter, Noorzij en Beeksma weer eens te zien. Er zijn een aantal goede corporale oneliners (“Van meisjes zoals jij zijn er hier 500. Jij bent echt niet zo bijzonder”) en af en toe is het heus wel lachen om die knorren en feuten en hun geradbraakte geraaskal. Maar dat is dan ook alles.

Bart Boersma

Waardering: 2

Bioscooprelease: 17 oktober 2013
DVD- en blu-ray-release: 30 januari 2014