Fidelio, l’odyssée d’Alice (2014)

Regie: Lucie Borleteau | 95 minuten | drama | Acteurs: Ariane Labed, Melvil Poupaud, Anders Danielsen Lie, Pascal Tagnati, Jean-Louis-Coulloc’h, Nathanaël Maïni, Bogdan Zamfir, Manuel Ramirez, Ireneo San Andres, Marc-Antoine Vaugeois, Corneliu Dragomirescu, Thomas Scimeca, Marlo Aznar, Meljay Sapigao, Dominic Fergus, Elmer Labrador

Welkom aan boord van de Fidelio. Met dit oude vrachtschip maken we een reis van anderhalf uur waarbij we onderweg onder meer Dakar en Gdansk aandoen. Onderweg maken we kennis met de net aangemonsterde scheepswerktuigkundige Alice, het enige meisje in een gezelschap van Franse en Filippijnse zeemannen. Een van die zeemannen is Gaël, een kapitein die een amoureus verleden met Alice deelt. Zowel Alice als Gaël hebben op dit moment een partner aan wal. Dat belooft een spannende reis.

Zoals deze inleiding al laat vermoeden, gaat ‘Fidelio, l’Odyssée d’Alice’ over de kwestie van seksuele trouw. Gek genoeg zijn er weinig films die zich bezighouden met de seksuele uitdagingen die bepaalde beroepen (zeevaart, leger) met zich meebrengen. Het vooroordeel dat mannen nu eenmaal zwijnen zijn (wat op zich wel klopt), sluit iedere genuanceerde behandeling uit. Het is daarom een geweldige vondst dat het hier een meisje is dat haar hormonen in bedwang moet houden. Hoe meer zeemijlen Alice verwijdert raakt van haar Noorse vriend, hoe lastiger het wordt om niet toe te geven aan haar driften. Het zal niet verbazen dat ‘Fidelio, l’Odyssée d’Alice’ nogal wat seksscènes bevat, maar die zijn eerder functioneel dan opwindend.

Verder laat deze Franse speelfilm ons zien hoe het er aan boord van een vrachtschip aan toe gaat. In een rustig tempo, zonder noemenswaardige muzikale begeleiding, doen we mee met de bijzondere rituelen, leren we de ongeveer 20-koppige bemanning kennen, relaxen we op de brug met een sigaretje en het schitterend panorama van de kalme zee, fixen we wat kapot gaat in de machineruimte en stappen we opgewonden een Afrikaanse disco binnen. En het boeit van begin tot eind.

Grote troef is de jonge actrice Ariane Labed. Labed zet Alice neer als one of the guys, maar blijft tegelijk een levenslustig echt meisje (zij het een fotogeniek meisje van 30). Toch is de echte hoofdrol voor het schip de Fidelio. Het kostte ons nog moeite om na anderhalf uur af te monsteren en afscheid te nemen van de bemanning. Wie dat in zo’n korte tijd voor elkaar krijgt, is een eersteklas regisseur. Lucie Borleteau is de naam.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 2 juli 2015
VOD-release: 4 november 2015