Fierce People (2005)

Regie: Griffin Dunne | 108 minuten | drama | Acteurs: Diane Lane, Anton Yelchin, Donald Sutherland, Chris Evans, Kristen Stewart, Paz de la Huerta, Blu Mankuma, Elizabeth Perkins, Christopher Shyer, Gary Chalk, Ryan McDonald, Kaleigh Dey, Aaron Brooks, Branden Williams, Teach Grant, Dirk Wittenborn, Robert Clarke

Finn staat op het punt om eindelijk af te reizen naar Zuid-Amerika om met zijn vader antropologisch veldwerk te gaan verrichten. Hij heeft zijn vader alleen maar gezien op de filmpjes van diens veldwerk die hij en zijn moeder Liz bij nacht en ontij draaien. Vlak voor zijn vertrek stuurt zijn moeder hem er nog even op uit om wat cocaïne voor haar te kopen. Finn heeft de pech dat er net een politie inval plaatsvindt. Dat haar zoon als gevolg van haar verslaving door de politie wordt gearresteerd, werkt ontnuchterend. Liz besluit direct met drank en drugs te stoppen.

Ze neemt contact op met de mulitmiljonair Ogden C. Osborne die haar al jarenlang probeert over te halen om zijn persoonlijke masseuse te worden. Tegen zeer genereuze secundaire arbeidsvoorwaarden en een goed salaris kan ze op zijn landgoed verblijven, als masseuse werken en tegelijkertijd afkicken. Iedereen denkt dat Liz en Osborne een verhouding hebben en dat ze een soort betaalde sekstherapeute is, maar Ogden vertelt Finn de waarheid over zijn relatie met Finns moeder waarna hij en Finn goede vrienden worden.

Finn heeft sowieso minder moeite met zijn gedwongen verblijf bij Ogden en zijn familie vanaf het moment dat hij besluit om Ogdens superrijke familie en de al even rijke mensen daaromheen als een uitheemse stam te beschouwen en hen op antropologische wijze te bestuderen. Ook worden hij en Osborne’s kleindochter Maya (Kristen Stewart) verliefd op elkaar en raakt hij bevriend met haar broer Bryce (Chris Evans). Door een brute aanslag op zijn persoon door een onbekende belager wordt Finn echter duidelijk gemaakt dat hij nooit deel zal uitmaken van deze stam.

Het acteerwerk in ‘Fierce People’ is erg goed. Vooral de drie hoofdrolspelers Diane Lane, Donald Sutherland en Anton Yelchin spelen ijzersterk. Ook het onderwerp hoe je je als buitenstaander binnen een vreemde groep handhaaft en of je je daarbij wel of niet wat aantrekt van de bestaande sociale verschillen, is interessant. Een parallel trekken met een uitheemse stam die door de eigen zeden en gewoontes de moeite van het bestuderen waard is, is grappig.

Daar komt ook nog eens bij dat elke scène afzonderlijk de moeite waard is en de film een heel eigen sfeer en toon heeft, maar frustrerend genoeg is het toch geen goede film. Het is regisseur Griffin Dunne gewoon niet gelukt om van al de aanwezige prima ingrediënten een samenhangend geheel te maken. Je hobbelt van scène naar scène, maar een dwingende leidende hand ontbreekt. Hierdoor is ‘ Fierce People’ zo’n film geworden waarvan je alleen maar kunt denken: wat ongelooflijk zonde.

Diana Tjin-A Cheong