Fifty Shades of Black (2016)

Regie: Michael Tiddes | 89 minuten | komedie | Acteurs: Marlon Wayans, Kali Hawk, Fred Willard, Mike Epps, Affion Crockett, Jane Seymour, Florence Henderson, Andrew Bachelor, Jenny Zigrino, Kate Miner, Sydney Castillo, Irene Choi, Russell Peters, D.C. Ervin, Chaunte Wayans, Vincent Oshana, Howard Alonzo, Brad Schmidt, Joey Romaine, Dave Sheridan, Mircea Monroe, Angel Laketa Moore, Elizabeth Ho, Gregg Wayans, Katelyn Causey, Megan Salmans

Of hij het nu doet voor het geld of voor de lol, het kan niet zo zijn dat Marlon Wayans parodiefilms maakt omdat hij er zo goed in is. Vrijwel al zijn films (‘Haunted House’, ‘Dance Flick’) scoren hoog op de lijst ‘slechtste films’ en echt lang blijven ze meestal ook niet draaien in de bioscoop. Het succes van het boek “Fifty Shades of Grey” van E.L. James zette hem aan tot het schrijven van zijn eerste parodieboek, maar toen de film uitkwam, besloot hij al gauw dat project aan de kant te schuiven en leverde hij nog maar een spoof-film af.

‘Fifty Shades of Black’ werd zo het verhaal van de biljonair Christian Black, die studente Hannah Steale verleidt wanneer zij het interview van haar sletterige kamergenote overneemt. In ‘Fifty Shades of Grey’ heeft de zieke kamergenote griep, in Wayans’ variant heeft ze – hoe kan het ook anders – een SOA. En zo gaat het de hele film door. Alles wat overdreven kan worden, wordt dat ook, tot de idioot lange penis (hangt op zijn enkels) van Christians broer aan toe. De vele liftscènes waarin Hannahs gezicht pijnlijk tussen de sluitende liftdeuren komt, geven al aan dat het moeilijk geweest moet zijn om een originele grap te bedenken, daarom wordt deze gewoon tot in den treure herhaald. Het grootste probleem van ‘Fifty Shades of Black’ is dat de meeste flauwe grappen inmiddels al lang zijn gemaakt. Niet zo gek als het bronmateriaal zichzelf al belachelijk heeft gemaakt.

Wat wel in het voordeel van ‘Fifty Shades of Black’ spreekt is dat de makers in ieder geval hun best hebben gedaan om het iedereen naar de zin te maken. Zowel liefhebbers van de versie met Dakota Johnson en Jamie Dornan als haters zullen de film kunnen volgen, want het is een bijna letterlijke remake. Er zitten slechts twee referenties naar andere films in (‘Whiplash’ en ‘Magic Mike’), en daardoor is de verhaalstructuur van deze spoof nog wel redelijk. Maar daarvoor moet je eigenlijk Kelly Marcel (scenariste van ‘Grey’) credits geven, want zonder haar had Wayans ‘Fifty Shades of Black’ niet kunnen maken. Deze film is zonde van ieders talent, geld en tijd. Als er een ding is dat ‘Fifty Shades of Black’ duidelijk maakt is hoezeer we Leslie Nielsen missen.

Monica Meijer

Waardering: 1

Bioscooprelease: 11 februari 2016
DVD-release: 10 augustus 2016