Fighting the Silence (2007)

Regie: Femke van Velzen, Ilse van Velzen | 53 minuten | documentaire

In ‘Fighting the Silence’ praten Congolese verkrachte vrouwen over wat er met hen is gebeurd. Het ene schokkende verhaal is nog erger dan het volgende. Maar de echte ellende begint pas na de verkrachting voor deze vrouwen. Ze worden weggestuurd door hun man en uit hun gemeenschap verstoten. Een man van een verkrachte vrouw zegt hierover: “Ik ga mijn vrouw toch niet delen met zes Burundese mannen.” En een andere man vindt dat zijn vrouw hierover niet met hem in discussie moet had moeten gaan. Het is duidelijk dat de vrouw niets te zeggen heeft in deze gemeenschap.

Verkrachting kwam vroeger niet voor in Congo, dat is pas gekomen door de oorlog. En als Congolese mannen zich al schuldig maken aan verkrachting dan is dat omdat ze het geleerd hebben van Ugandezen, Burundiërs of andere buitenlandse soldaten, aldus een Congolese soldaat.

Het meest aangrijpend is het verhaal van een jong meisje dat verkracht is door een jongen van een andere stam. Hij zit weliswaar in de gevangenis hiervoor maar toont absoluut geen berouw. De kans is vrij groot dat hij binnenkort weer vrij is, de vader en het hoofd van het politiebureau zijn immers van dezelfde stam afkomstig. Het meisje echter zal eindigen als prostituee, niemand zal haar meer willen huwen.

Maar niet alles is verloren. Steeds meer vrouwen gaan toch praten over hun trauma en ook de mannen tonen begrip. In deze film zien we zelfs dat de echtgenoten hun vrouw weer terugnemen. Ze begrijpen dat het hen overkomen is en ze slachtoffer zijn, geen dader.

Toch mag de boodschap duidelijk zijn, er is nog een lange weg te gaan. De film heeft een speciale chronologie waardoor hij toch hoopvol eindigt. Dat is prettig want de inhoud is zwaar en heftig.

Miranda van der Hoek