Final Destination (2000)

Regie: James Wong | 98 minuten | horror, thriller | Acteurs: Devon Sawa, Ali Larter, Kerr Smith, Kristen Cloke, Seann William Scott, Amanda Detmer, Chad Donella, Tony Todd, Daniel Roebuck, Roger Guenveur Smith, Brendan Fehr, Forbes Angus, Lisa Marie Caruk, Christine Chatelain

Het wordt niet aangeraden ‘Final Destination’ te bekijken als je binnenkort moet gaan vliegen.

Deze spannende film begint na een onheilspellende inleiding met een enorm vliegtuig ongeluk. Of toch niet? Hoofdrolspeler Alex (Devon Sawa) wordt bezweet wakker in zijn vliegtuigstoel na het hebben van een droom of visioen van het ongeluk. Wanneer alles uit zijn visioen uit blijkt te komen, raakt Alex in paniek en wordt hij naar zijn zin het vliegtuig uitgestuurd. In alle hectiek worden klasgenoten Tod (Chad Donella), Carter (Kerr Smith), Terry (Amanda Detmer), Billy (Seann William Scott), Clear (Ali Larter) en lerares Valerie Newton (Kristen Cloke) ook uit het vliegtuig gezet. Even later explodeert het vliegtuig in de lucht voor de ogen van deze personen. Na deze bizarre gebeurtenis legt de een na de ander van deze overgebleven mensen het loodje. Er blijkt een patroon in te zitten en Alex is in staat de voortekenen te zien. Maar is dit genoeg voor de overlevenden om de dood telkens een stapje voor te blijven? Alex probeert iedereen te waarschuwen, maar buitenbeentje Clear lijkt de enige te zijn die hem gelooft.

Erg origineel, een tiener horrorfilm met de dood als moordenaar die ook nog eens zijn sporen uitwist, een beetje dubbel maar goed. Stel je eens voor dat de Dood een lijst heeft die wordt afgegaan (het Plan). Wanneer mensen hier onverhoopt aan ontsnappen zoals door bijv. een vliegtuig uit te stappen zal de dood alsnog alle losse eindjes netjes wegwerken. “No accidents. No coincidences. No escapes. You can’t cheat death.”

James Wong, regisseur en schrijver van sci-fi tv-serie ’X Files’ (1993-2002) kwam op het idee over het te slim af zijn van Magere Hein. Oorspronkelijk zou het concept gebruikt worden voor een ‘X files’ episode. ‘Final Destination’ (Wongs concept op tienerniveau) is ook deels gebaseerd op ‘The Omen’ (1976) op het vliegtuigongeluk van TWA Flight 800 in 1996. De film zou aanvankelijk ‘Flight 180’ heten maar New Line Cinema koos voor ’Final Destination om verwarring met andere films zoals ‘Air Force One’ (1997) of ‘Con Air’ (1997) te voorkomen. In de film zitten er volop knipogen naar het horrorgenre. Vele karakters zijn genoemd naar regisseurs en sterren uit zwart-wit horrorfilms met als voornaamste natuurlijk het karakter van Seann William Scott, Billy Hitchcock naar de ‘master of suspense’ Alfred Hitchcock. Dan is er acteur Tony the ‘Candyman’ (1992) Todd wiens donkere stem en aanwezigheid als raadgevende begrafenisondernemer de film een extra eng tintje geeft. Gedurende de film hangt er een onheilspellende en ijzingwekkende sfeer. De film is doorspekt met allerlei symboliek van de dood (waaronder de John Denver muziek). Als kijker zit je continu op het puntje van je stoel. De dramatische en inventieve manieren waarop de overgebleven de dood vinden zijn naast erg expliciet ook erg stijlvol gefilmd. Deze scènes staan garant voor een aantal goede schrikeffecten. De spanning wordt meesterlijk opgebouwd als je al kijkende probeert te raden hoe de dood de volgende te grazen zal nemen.

In tegenstelling tot andere tienerhorror flicks weten scenaristen Glen Morgan, Jeffrey Reddick en Wong de kijkers met ‘Final Destination’ te verrassen. De debuutfilm van Wong werd dan ook zeer goed ontvangen. Acteur Devon Sawa van ‘Casper’ (1995) draagt de rol van Alex prima. Ali Larter van ‘Varsity Blues’ (1999) maakt ook indruk als steun van Alex. De eerste keuze voor deze rollen waren Tobey Maguire en Kirsten Dunst. Kerr Smith van de tv-serie ‘Dawson’s Creek’ (1998-2003) is de onuitstaanbare atleet Carter. Seann William Scott moet het zoals in vele van zijn films ook hier fysiek ontgelden als onnozele Billy.

Voor ‘Final Destination’ waren er alternatieve eindes verzonnen, maar bij screenings werd het gekozen einde het meest gewaardeerd. Dit liet weer de deur open voor het mindere ‘Final Destination 2’ (2003) zonder regisseur Wong met alleen Ali Larter en Tony Todd van de oorspronkelijke cast. Vanaf 2006 is Wongs ‘Final Destination 3’ te bewonderen met vers vlees voor de man met de zeis en zijn plannetjes.

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 15 juni 2000