Finding Nemo (2003)

Regie: Andrew Stanton, Lee Unkrich | 100 minuten | drama, komedie, animatie, avontuur | Originele stemmencast: Albert Brooks, Ellen DeGeneres, Alexander Gould, Willem Dafoe, Brad Garrett, Allison Janney, Austin Pendleton, Stephen Root, Vicki Lewis, Joe Ranft, Geoffrey Rush, Andrew Stanton, Elizabeth Perkins, Nicholas Bird, Bob Peterson, Barry Humphries, Eric Bana, Bruce Spence, Bill Hunter, LuLu Ebeling, Jordan Ranft, Erica Beck, Erik Per Sullivan, John Ratzenberger

Wie zijn kans in 2003 bij de oorspronkelijke release gemist heeft, kan tien jaar later alsnog Pixars ‘Finding Nemo’ in de bioscoop zien. Walt Disney Pictures brengt de klassieke animatiefilm namelijk opnieuw uit, ditmaal in 3D. Net zoals de studio dat eerder deed met ‘The Lion King’  uit 1994. Zijn de klassiekers uit het animatiegenre een ordinaire melkkoe voor Disney of is juist de filmliefhebber hier spekkoper? De waarheid ligt ergens in het midden. ‘Finding Nemo’ is zo’n verrukkelijke explosie aan kleur en detail dat het een feest is om deze topper in zijn genre opnieuw op het witte doek te kunnen zien. Maar of de 3D-effecten nou echt noodzakelijkerwijs iets toevoegen aan deze toch al hoogstaande film, daar mag je best je vraagtekens bij plaatsen. Maar minder wordt ‘Finding Nemo’  er uiteraard ook niet van.

Een road trip onder water, zo zou je het avontuur in ‘Finding Nemo’ het best kunnen omschrijven. De jonge clownvis Nemo (stem van Alexander Gould) woont sinds het tragische overlijden van zijn moeder alleen met zijn overbezorgde vader Marlin (Albert Brooks) in een anemoon. Avontuurlijk als hij is, brengt Nemo zijn vader geregeld de schrik aan het hart. Op een dag is de jonge vis de overdreven bescherming van zijn vader zo zat, dat hij zijn grenzen letterlijk opzoekt. Hij zwemt iets te dicht naar de deelnemers aan een duikexpeditie toe en wordt – voor de ogen van zijn vader – gevangen genomen. De duiker ziet in de prachtige oranje clownvis een mooie aanwinst voor zijn toch al kleurrijke verzameling aquariumvissen. Marlin is de wanhoop nabij en besluit zijn zoon achterna te gaan. Hij krijgt daarbij hulp uit onverwachte hoek, als de vergeetachtige doktersvis Dory (Ellen DeGeneres) hem te hulp schiet. Samen trotseren ze de gevaren van de oceaan; zo staan ze onder meer oog in oog met een drietal haaien (die net zijn overgegaan op een vegetarisch dieet maar moeite hebben zich eraan te houden), een school elektrisch geladen kwallen, de vriendelijke en zeer ontspannen zeeschildpadden en een gigantische walvis. Nemo probeert ondertussen met de hulp van zijn nieuwe vrienden uit het aquarium te ontsnappen, maar dat blijkt geen eenvoudige opgave.

Zoals we van Pixar mogen verwachten, ziet ‘Finding Nemo’  eruit om door een ringetje te halen. De onderwaterwereld met als zijn kleurrijke bewoners leent zich natuurlijk uitstekend voor een animatiefilm. Bijzonder is het om te zien hoeveel aandacht er besteed is aan hoe de vissen eruit zien; hoewel ze niet allemaal helemaal waarheidsgetrouw worden neergezet, is veel zorg uitgegaan naar het zo gedetailleerd mogelijk nabootsen van de dieren. Natuurlijk zijn er ook karakters gecreëerd die voor de komische noot moeten zorgen. De hilarische haaien bijvoorbeeld, maar ook de hongerige meeuwen en uiteraard de vergeetachtige Dory. Naast de animaties zijn ook de perfect gecaste stemmen een grote troef. De zorgelijke en wanhopige Marlin van Albert Brooks en de warrige maar lieve Dory van Ellen DeGeneres vormen een geweldig komisch duo. Andere grote namen in de stemmencast zijn Geoffrey Rush (als Nigel, de behulpzame pelikaan), Willem Dafoe (als de verbitterde aquariumvis Gill) en Allison Janney (als de bemoederende vis Peach).

In verhalend opzicht snijdt ‘Finding Nemo’ wellicht geen nieuwe thema’s aan en de boodschap die de makers willen overbrengen ligt er vrij dik bovenop, maar de kleurenpracht is zo overdonderend en de personages zo innemend dat je daar geen seconde wakker van ligt. En die moraal die er zo dik op ligt, mag de pret eveneens niet drukken. Veel leuker is het om je te laten meeslepen in het avontuur en onderweg de talloze verwijzingen naar andere Disney- en Pixarfilms op te pikken. Dat de film nu in 3D te zien is, is vooral fijn voor de nieuwe generatie filmkijkers, die deze klassieker nu ook op het grote doek kunnen zien. Want ook al leent de onderwaterwereld zich uitstekend voor deze techniek, ‘Finding Nemo’ was in 2D natuurlijk al onovertroffen!

Patricia Smagge

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 27 november 2003
Bioscooprelease: 9 januari 2013 (re-release in 3D)
DVD-, blu-ray- en blu-ray 3D-release: 1 mei 2013